Risotto z groszkiem i zieloną pietruszką

Risotto z groszkiem i zieloną pietruszką
Oceń przepis:
23 ocen Średnia ocena: 3.80
Seria kulinarna:
Domowy kucharz (odc.67)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Przekąski
Kuchnia świata:
Kuchnia włoska
Ilość osób:
4

Składniki:

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przelicznik produktów
Wybierz produkt


1 szklanka ma pojemność 250 ml

1 łyżka ma pojemność 15 ml

1 łyżeczka ma pojemność 5 ml

Przelicznik wag

jednostka

jednostka
gram
Przelicznik pojemności

jednostka

jednostka
mililitr
Przelicznik temperatur

Przelicznik foremek
Twoja foremka

Foremka z przepisu

Przygotowanie:

Zagrzać bulion w rondlu. W innym rondlu (średniej wielkości) podsmażyć cebulę na oliwie (na średnim ogniu), aż będzie miękka. Dodać czosnek i ryż, mieszać aż ziarna ryżu dokładnie pokryją się oliwą i będą delikatnie przypieczone, ok. 3 minut. Wlać wino, odparować, cały czas mieszając. Wlewać bulion, 1 łyżkę wazową naraz, poczekać aż ryż wchłonie bulion, wlać następną porcję. Gotować dolewając bulionu i mieszając, aż risotto będzie miękkie i kremowe. Doprawić solą i pieprzem, dodać groszek, natkę i ser. Dobrze wymieszać.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA