Risotto z groszkiem i zieloną pietruszką
Oceń przepis:
- Seria kulinarna:
- Domowy kucharz (odc.67)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Przekąski
- Kuchnia świata:
- Kuchnia włoska
- Ilość osób:
- 4
Składniki:
- 8 szklanek bulionu z kurczaka
- 3 cebule
- obrane i posiekane
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 4 ząbki czosnku
- obrane i posiekane
- 2 szklanki ryżu Arborio
- 1 szklanka białego wina
- 1 szklanka mrożonego groszku
- 1 pęczek natki pietruszki
- posiekanej
- 1 szklanka Parmezanu lub Grana Padano
- sól i pieprz
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Zagrzać bulion w rondlu. W innym rondlu (średniej wielkości) podsmażyć cebulę na oliwie (na średnim ogniu), aż będzie miękka. Dodać czosnek i ryż, mieszać aż ziarna ryżu dokładnie pokryją się oliwą i będą delikatnie przypieczone, ok. 3 minut. Wlać wino, odparować, cały czas mieszając. Wlewać bulion, 1 łyżkę wazową naraz, poczekać aż ryż wchłonie bulion, wlać następną porcję. Gotować dolewając bulionu i mieszając, aż risotto będzie miękkie i kremowe. Doprawić solą i pieprzem, dodać groszek, natkę i ser. Dobrze wymieszać.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Przekąski
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W