Pudding chlebowy
Oceń przepis:
Przygotował:
Nigel Slater
- Seria kulinarna:
- Smak mojego życia (odc. 6)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Ciasta i ciasteczka
- Kuchnia świata:
- Kuchnia brytyjska
- Ilość osób:
- 4
Składniki:
- 25 g masła plus odrobina do wysmarowania formy
- 8 kromek pieczywa
- 50 g rodzynek sułtańskich
- 2 łyżeczki cynamonu
- 350 ml pełnotłustego mleka
- 50 ml śmietany kremówki
- 2 jaja od kur z wolnego wybiegu
- 25 g cukru
- starta gałka muszkatołowa do smaku
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Posmaruj formę masłem. Odetnij skórkę z każdej kromki. Posmaruj każdą kromkę z jednej strony masłem i przekrój na pół, aby powstały dwa trójkąty. Ułóż w formie warstwę pieczywa – posmarowaną masłem stroną do góry – dodaj rodzynki, posyp cynamonem. Powtórz te czynności aż wykorzystasz całe pieczywo. Zakończ warstwą chleba. Na wolnym ogniu podgrzej w rondlu mleko ze śmietaną aż zacznie wrzeć, lecz nie pozwól, by się zagotowało. Wbij jajka do miski, wsyp ¾ cukru i lekko ubij, aż kolor zblednie. Dodaj ciepłe mleko ze śmietaną i dokładnie zamieszaj. Zalej kremem pieczywo i odstaw na 30 minut. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni C. Piecz 30-40 minut aż krem stężeje, a pieczywo stanie się złocistobrązowe.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Ciasta i ciasteczka
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W