Pudding bananowy z sosem z burbona
Oceń przepis:
- Seria kulinarna:
- Domowy kucharz (odc.85)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Desery
- Kuchnia świata:
- Kuchnia Ameryki Północnej
- Ilość osób:
- 4
Składniki:
- 1 bochenek lekko czerstwego chleba
- pokrojony w kostkę
- 4 jaja
- 2 szklanki mleka
- 2 szklanki gęstej śmietanki (35%)
- 2 szklanki brązowego cukru
- 2 łyżki ekstraktu waniliowego
- 1 łyżka gałki muszkatołowej
- 4 mocno dojrzałe banany
- obrane
- 55 g masła
- 1 szklanka brązowego cukru
- 90 ml burbona lub innego mocnego alkoholu
- 1 lub 2 szczypty gałki muszkatołowej
- 1 jajo
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Rozgrzać piekarnik do 180 stopni C. Zrumienić kostki chleba na złoto. Dzięki temu będą smaczniejsze i lepiej wchłoną pudding. Roztrzepać jaja, mleko, śmietankę, cukier, wanilię i gałkę muszkatołową. Rozgnieść banany i dodać do masy. Dodać zrumieniony chleb i odstawić na ok. 15 minut, żeby chleb wchłonął pudding. Wlać pudding na blachę (23 cm na 33 cm). Piec aż się zsiądzie i wierzch lekko się zrumieni, ok. 60 minut. W małym rondlu delikatnie podgrzać masło, brązowy cukier, burbona i gałkę muszkatołową, aż cukier się rozpuści. W małej miseczce roztrzepać jajko, wymieszać z sosem. Doprowadzić do wrzenia i mieszać trzepaczką aż zgęstnieje. Ostudzić, podawać w temperaturze pokojowej.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W