Ptysie cytrynowo-pietruszkowe
Oceń przepis:
Przygotował:
Lucinda Scala Quinn
- Seria kulinarna:
- Łatwe przepisy na wielki apetyt
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania wegetariańskie, Przekąski, Dania na karnawał i imprezę
- Ilość osób:
- 8
Składniki:
- 6 łyżek masła
- 1 łyżeczka gruboziarnistej soli
- ¼ łyżeczki pieprzu kajeńskiego
- ¾ szklanki mąki pszennej
- 5 dużych jajek
- skórka starta z 1 cytryny
- 3 małe dymki
- drobno posiekane
- 3 łyżki drobno posiekanych liści pietruszki kędzierzawej
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
W 4-litrowym garnku zagotować 1 szklankę wody z masłem, solą i pieprzem, aby masło się roztopiło. Zdjąć z ognia i dodać mąkę. Ponownie postawić na ogniu i podgrzewać ok. 2 minut, cały czas energicznie mieszając, aż masa zacznie odchodzić od ścianek garnka. Zdjąć z ognia. Dodać 4 jajka, po jednym, mieszając drewnianą łyżką, aż powstanie gładkie ciasto. Dodać skórkę cytrynową, dymkę, pietruszkę i wymieszać. Przełożyć ciasto do plastikowej torebki i odciąć róg. Wyciskać małe kulki ciasta na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Można też nakładać ciasto łyżeczką. (Surowe kulki ciasta można zamrozić w plastikowym pojemniku lub torebce i przechowywać do miesiąca).
Nagrzać piekarnik do 200° C. Rozkłócić 1 jajko z 1 łyżeczką wody i posmarować wierzch ptysiów. Piec na złoty kolor, ok. 20 minut.
Nagrzać piekarnik do 200° C. Rozkłócić 1 jajko z 1 łyżeczką wody i posmarować wierzch ptysiów. Piec na złoty kolor, ok. 20 minut.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Dania na karnawał i imprezę
Przekąski
Dania wegetariańskie
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W