Bakłażany po kaszubsku
Oceń przepis:
Przygotował:
Marta Dymek
- Seria kulinarna:
- Zielona rewolucja Marty Dymek 5 (12)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Potrawy wigilijne, Potrawy na Boże Narodzenie, Dania wegańskie, Wegańska wigilia i Boże Narodzenie
Składniki:
- 1 kg bakłażanów
- olej taki jak do smażenia
- sól
- 3 cebule
- 2 łyżki rodzynek
- 5 goździków
- 4 ziarna ziela angielskiego
- 4 liście laurowe
- ¼ łyżeczki soli
- spora szczypta czarnego pieprzu
- olej do smażenia
- 4 łyżki koncentratu pomidorowego
- 1 łyżka octu
- 1 łyżeczka cynamonu
- ½ łyżeczki majeranku
- ¼ szklanki wody
oraz: olej rzepakowy z pierwszego tłoczenia lub olej lniany z pierwszego tłoczenia, ziarna gorczycy, liście laurowe
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Piekarnik rozgrzać do 200 stopni. Bakłażany pokroić wzdłuż na pasy o grubości około 1 cm, ułożyć na dużej blasze, każdego nasmarować olejem i obficie obsypać solą. Następnie obrócić, każdego ponownie posmarować i ponownie obsypać solą. Wsunąć do gorącego piekarnika i piec przez 15 – 20 minut.
W międzyczasie cebule pokroić w półksiężyce. Na dnie dużej patelni rozgrzać olej, dodać cebulę wraz z rodzynkami, goździkami, zielem angielskim, liśćmi laurowymi, solą oraz szczyptą czarnego pieprzu. Smażyć na niewielkim ogniu przez 5 – 8 minut.
Do miękkiej cebuli dodać pozostałe składniki, wymieszać i dusić na średnim ogniu do momentu, aż woda odparuje i sos zgęstnieje. Na koniec spróbować i w razie potrzeby dodać więcej soli lub pieprzu oraz wyłowić wszystkie przyprawy.
Do każdego bakłażana wkładać łyżkę farszu i następnie zawijać w roladkę. Kiedy wszystkie roladki będą gotowe włożyć je ciasno do naczynia, zalać olejem, wsypać 2 łyżki gorczycy oraz kilka liści laurowych. Przykryć folią, dociążyć umiarkowanym ciężarem i włożyć do lodówki. Po kilku godzinach w lodówce można je podawać na stół, ale im dłużej się marynują, tym są lepsze.
W międzyczasie cebule pokroić w półksiężyce. Na dnie dużej patelni rozgrzać olej, dodać cebulę wraz z rodzynkami, goździkami, zielem angielskim, liśćmi laurowymi, solą oraz szczyptą czarnego pieprzu. Smażyć na niewielkim ogniu przez 5 – 8 minut.
Do miękkiej cebuli dodać pozostałe składniki, wymieszać i dusić na średnim ogniu do momentu, aż woda odparuje i sos zgęstnieje. Na koniec spróbować i w razie potrzeby dodać więcej soli lub pieprzu oraz wyłowić wszystkie przyprawy.
Do każdego bakłażana wkładać łyżkę farszu i następnie zawijać w roladkę. Kiedy wszystkie roladki będą gotowe włożyć je ciasno do naczynia, zalać olejem, wsypać 2 łyżki gorczycy oraz kilka liści laurowych. Przykryć folią, dociążyć umiarkowanym ciężarem i włożyć do lodówki. Po kilku godzinach w lodówce można je podawać na stół, ale im dłużej się marynują, tym są lepsze.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W