Bakłażany po kaszubsku

Bakłażany po kaszubsku
Oceń przepis:
417 ocen Średnia ocena: 3.50

Składniki:

  • 1 kg bakłażanów
  • olej taki jak do smażenia
  • sól
  • 3 cebule
  • 2 łyżki rodzynek
  • 5 goździków
  • 4 ziarna ziela angielskiego
  • 4 liście laurowe
  • ¼ łyżeczki soli
  • spora szczypta czarnego pieprzu
  • olej do smażenia
  • 4 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżka octu
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • ½ łyżeczki majeranku
  • ¼ szklanki wody
oraz: olej rzepakowy z pierwszego tłoczenia lub olej lniany z pierwszego tłoczenia, ziarna gorczycy, liście laurowe

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Piekarnik rozgrzać do 200 stopni. Bakłażany pokroić wzdłuż na pasy o grubości około 1 cm, ułożyć na dużej blasze, każdego nasmarować olejem i obficie obsypać solą. Następnie obrócić, każdego ponownie posmarować i ponownie obsypać solą. Wsunąć do gorącego piekarnika i piec przez 15 – 20 minut.
W międzyczasie cebule pokroić w półksiężyce. Na dnie dużej patelni rozgrzać olej, dodać cebulę wraz z rodzynkami, goździkami, zielem angielskim, liśćmi laurowymi, solą oraz szczyptą czarnego pieprzu. Smażyć na niewielkim ogniu przez 5 – 8 minut.
Do miękkiej cebuli dodać pozostałe składniki, wymieszać i dusić na średnim ogniu do momentu, aż woda odparuje i sos zgęstnieje. Na koniec spróbować i w razie potrzeby dodać więcej soli lub pieprzu oraz wyłowić wszystkie przyprawy.
Do każdego bakłażana wkładać łyżkę farszu i następnie zawijać w roladkę. Kiedy wszystkie roladki będą gotowe włożyć je ciasno do naczynia, zalać olejem, wsypać 2 łyżki gorczycy oraz kilka liści laurowych. Przykryć folią, dociążyć umiarkowanym ciężarem i włożyć do lodówki. Po kilku godzinach w lodówce można je podawać na stół, ale im dłużej się marynują, tym są lepsze.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA