Półmisek owoców morza
Oceń przepis:
- Seria kulinarna:
- Australijskie Boże Narodzenie (odc.5)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Owoce morza
- Kuchnia świata:
- Kuchnia australijska
Składniki:
- ½ kg przegrzebków
- 2 kalmary
- ½ kg świeżych krewetek
- 2 tuziny ostryg
- 250 ml gęstej
- tłustej śmietany
- 2 łyżeczki mirtu cytrynowego
- 100 ml winegretu z dodatkiem nasion akacji australijskiej i kutnery (pomidora z buszu)
- 1 łyżeczka parmezanu
- sok z połowy cytryny
- 125 ml białego wina
- 450 g tartej bułki
- 4 jaja
- 2 cytryny
- 150 g mąki
- 2 łyżki tanami fire (australijski pikantny sos do barbeque)
- 300 ml oliwy
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Oczyść kalmary, usuń twarde części i pokrój na obwarzanki. Ubij jaja, wymieszaj z sosem tanami fire, wrzuć kalmary i pozostaw na przynajmniej 3 godziny. Wyjmij z masy jajecznej, obtocz w mące, jeszcze raz w jajku i na koniec w bułce tartej. Odstaw.
Przygotuj krewetki i przegrzebki. Na patelni podgrzej śmietanę. Kiedy zacznie gęstnieć, wlej wino, dołóż mirt cytrynowy i sok z cytryny, dodaj ser. Posól i dopraw pieprzem. Wrzuć krewetki i przegrzebki, gotuj, aż będą miękkie. Gotowe układaj w muszlach przegrzebków.
Przygotuj ostrygi, polej winegretem z australijskimi przyprawami.
Przygotuj krewetki i przegrzebki. Na patelni podgrzej śmietanę. Kiedy zacznie gęstnieć, wlej wino, dołóż mirt cytrynowy i sok z cytryny, dodaj ser. Posól i dopraw pieprzem. Wrzuć krewetki i przegrzebki, gotuj, aż będą miękkie. Gotowe układaj w muszlach przegrzebków.
Przygotuj ostrygi, polej winegretem z australijskimi przyprawami.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Owoce morza
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W