Polędwiczki z dorsza francuskiego z chorizo i sosem Erica
Przygotował:
Julie Andrieu
- Seria kulinarna:
- Francuskie wędrówki Julie (odc. 65)
- Trudność:
- Rodzaj dania:
- Dania z ryb
- Kuchnia świata:
- Kuchnia francuska
- Ilość osób:
- 4
Składniki:
-
4 ładne polędwiczki z dorsza, grube, ze skórą
- 100 gr łagodnego chorizo (Eric daje portugalskie chorizo)
- po 1/4 pęczka trybuli, szczypiorku, estragonu
- 200 ml oliwy z oliwek
- tuzin płatków pomidorów suszonych
- sok z 1/2 cytryny
- pieprz
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
1. Przygotuj sos: pokrój pomidory w drobną kostkę, posiekaj zioła, dodaj oliwę, sok z cytryny, sól, pieprz. Wymieszaj i odstaw (nie do lodówki, chyba, że sos przygotowałaś kilka godzin wcześniej).
2. Pokrój chorizo za „skwarki” długości 3-4 cm. Włóż je do zamrażarki na pół godziny. Wyjmij je, gdy stwardnieją, po czym wbij je w polędwiczki z dorsza, tak by lekko wystawały. Podgrzej patelnię na dużym ogniu, wlej trochę oliwy, ułóż na patelni polędwiczki skórą do dołu i smaż 2 minuty. Przykryj patelnię (nie całą), zmniejsz ogień i smaż, aż dorsz lekko zbieleje. Barwa jest oznaką upieczenia. Zdejmij polędwiczki z patelni, podlej sosem i podawaj.
Rady Julie:
Dorsz najlepszy jest francuski, ale może być norweski lub islandzki. Najlepsze są kawałki grzbietowe, grube.
Nie nadużywajcie, gdyż jest to gatunek zagrożony wyginięciem.
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź