Polędwiczki w sosie serowym
Oceń przepis:
Przygotował:
Marieta Marecka
- Seria kulinarna:
- ABC GOTOWANIA 2 (odc. 11)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania mięsne
- Kuchnia świata:
- Kuchnia polska
Składniki:
- 1 polędwiczka
- 100 g sera gorgonzola
- 2 ząbki czosnku
- 300 ml płynnej śmietany 18-22% (ew. gęstej z dodatkiem wody)
- sól
- pieprz
- świeży tymianek
- oliwa z oliwek
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Polędwiczki kroimy na mniejsze kawałki, przyprawiamy solą i pieprzem oraz 1 poszatkowanym ząbkiem czosnku. Zalewamy 2-3 łyżkami oliwy i odstawiamy na chwilę. Do rondelka wlewamy śmietanę, jeśli jest zbyt gęsta rozrabiamy ją z wodą do uzyskania pożądanej gęstości. Powoli podgrzewamy i dodajemy pokrojony lub pokruszony ser, wszystko razem mieszamy, najlepiej mieszadełkiem ze sprężynką. Doprawiamy świeżym czosnkiem, pieprzem i listkami tymianku, odstawiamy. Rozgrzewamy patelnię i smażymy na niej polędwiczki. Niezbyt długo, dla pewności przekrawamy jeden kawałek i sprawdzamy, czy mięso w środku doszło. Przekładamy je do sosu i chwilę razem podgrzewamy. Podajemy z ryżem lub kaszą.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Dania mięsne
Kuchnia polska
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W