Polędwiczki w sosie serowym

Polędwiczki w sosie serowym
Oceń przepis:
31 ocen Średnia ocena: 3.70

Przygotował:

Marieta Marecka

Seria kulinarna:
ABC GOTOWANIA 2 (odc. 11)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania mięsne
Kuchnia świata:
Kuchnia polska

Składniki:

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Polędwiczki kroimy na mniejsze kawałki, przyprawiamy solą i pieprzem oraz 1 poszatkowanym ząbkiem czosnku. Zalewamy 2-3 łyżkami oliwy i odstawiamy na chwilę. Do rondelka wlewamy śmietanę, jeśli jest zbyt gęsta rozrabiamy ją z wodą do uzyskania pożądanej gęstości. Powoli podgrzewamy i dodajemy pokrojony lub pokruszony ser, wszystko razem mieszamy, najlepiej mieszadełkiem ze sprężynką. Doprawiamy świeżym czosnkiem, pieprzem i listkami tymianku, odstawiamy. Rozgrzewamy patelnię i smażymy na niej polędwiczki. Niezbyt długo, dla pewności przekrawamy jeden kawałek i sprawdzamy, czy mięso w środku doszło. Przekładamy je do sosu i chwilę razem podgrzewamy. Podajemy z ryżem lub kaszą.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA