Polędwica wołowa z sosem balsamicznym, krokietami ziemniaczanymi i pieczonymi pomidorami

Polędwica wołowa z sosem balsamicznym, krokietami ziemniaczanymi i pieczonymi pomidorami
Oceń przepis:
29 ocen Średnia ocena: 3.80

Przygotował:

Nadia G.

Seria kulinarna:
Bitchin' Kitchen (odc. 7)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania mięsne
Kuchnia świata:
Kuchnia włoska
Ilość osób:
4

Przygotowanie:


Pieczone pomidory:
2 szklanki pokrojonych na połówki pomidorów koktajlowych
4 ząbki czosnku
szczypta greckiego oregano
2 łyżki oliwy extra vergine
szczypta cukru brązowego
sól morska i pierz czarny do smaku

Krokiety ziemniaczane:
4 duże ziemniaki, najlepiej Russet Burbank
3 drobno posiekane dymki
½ szklanki Parmiggiano Reggiano
2 roztrzepane jaja
1 szklanka tartej bułki z przyprawami
1 ząbek czosnku
1 łyżka oliwy extra vergine
oliwa do smażenia

Polędwica:
4 steki
1 łyżka przyprawy do steków
2 łyżki oleju rzepakowego canola

Sos balsamiczny:
4 łyżki starzonego czerwonego octu balsamicznego
4 łyżki syropu klonowego

Pieczone pomidory:
Rozgrzać piekarnik do 220°C. Pomidory ułożyć jedną warstwą w brytfannie. Dodać rozgnieciony czosnek, posypać oregano, solą, pieprzem i cukrem brązowym. Dobrze wymieszać. Piec 40 minut.

Krokiety ziemniaczane:
Ziemniaki ugotować do miękkości w osolonej wodzie. Dymki i czosnek posiekać i przesmażyć na oliwie, aż czosnek się zezłoci, a dymki zeszklą. W dużej misce połączyć ziemniaki z dymką i czosnkiem, dodać starty parmezan i dokładnie rozgnieść. Miskę przykryć i wstawić na pół godziny do lodówki.
Ze schłodzonej masy ziemniaczanej formować podłużne krokiety, obtaczać w roztrzepanym jajku i tartej bułce. Na patelnię nalać oliwy extra vergine do wysokości pół centymetra. Krokiety smażyć około minuty, aż ze wszystkich stron zrumienią się.

Polędwica:
Steki doprawić przyprawą do steków. W patelni rozgrzać na średnim ogniu olej canola. Obsmażyć steki po 2 minuty z każdej strony. Zmniejszyć ogień i smażyć przez kolejne dwie minuty z każdej strony.
Usmażone steki owinąć folią aluminiową i odstawić na 10 minut.

Sos balsamiczny:
Rozgrzać rondel na średnim ogniu. Wlać ocet balsamiczny i syrop klonowy. Gotować mieszając, aż sos nieco się zredukuje. Skropić nim steki z polędwicy.

© Nadia G.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA