Polędwica wołowa z sosem balsamicznym, krokietami ziemniaczanymi i pieczonymi pomidorami
Oceń przepis:
Przygotował:
Nadia G.
- Seria kulinarna:
- Bitchin' Kitchen (odc. 7)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania mięsne
- Kuchnia świata:
- Kuchnia włoska
- Ilość osób:
- 4
Przygotowanie:
Pieczone pomidory:
2 szklanki pokrojonych na połówki pomidorów koktajlowych
4 ząbki czosnku
szczypta greckiego oregano
2 łyżki oliwy extra vergine
szczypta cukru brązowego
sól morska i pierz czarny do smaku
Krokiety ziemniaczane:
4 duże ziemniaki, najlepiej Russet Burbank
3 drobno posiekane dymki
½ szklanki Parmiggiano Reggiano
2 roztrzepane jaja
1 szklanka tartej bułki z przyprawami
1 ząbek czosnku
1 łyżka oliwy extra vergine
oliwa do smażenia
Polędwica:
4 steki
1 łyżka przyprawy do steków
2 łyżki oleju rzepakowego canola
Sos balsamiczny:
4 łyżki starzonego czerwonego octu balsamicznego
4 łyżki syropu klonowego
Pieczone pomidory:
Rozgrzać piekarnik do 220°C. Pomidory ułożyć jedną warstwą w brytfannie. Dodać rozgnieciony czosnek, posypać oregano, solą, pieprzem i cukrem brązowym. Dobrze wymieszać. Piec 40 minut.
Krokiety ziemniaczane:
Ziemniaki ugotować do miękkości w osolonej wodzie. Dymki i czosnek posiekać i przesmażyć na oliwie, aż czosnek się zezłoci, a dymki zeszklą. W dużej misce połączyć ziemniaki z dymką i czosnkiem, dodać starty parmezan i dokładnie rozgnieść. Miskę przykryć i wstawić na pół godziny do lodówki.
Ze schłodzonej masy ziemniaczanej formować podłużne krokiety, obtaczać w roztrzepanym jajku i tartej bułce. Na patelnię nalać oliwy extra vergine do wysokości pół centymetra. Krokiety smażyć około minuty, aż ze wszystkich stron zrumienią się.
Polędwica:
Steki doprawić przyprawą do steków. W patelni rozgrzać na średnim ogniu olej canola. Obsmażyć steki po 2 minuty z każdej strony. Zmniejszyć ogień i smażyć przez kolejne dwie minuty z każdej strony.
Usmażone steki owinąć folią aluminiową i odstawić na 10 minut.
Sos balsamiczny:
Rozgrzać rondel na średnim ogniu. Wlać ocet balsamiczny i syrop klonowy. Gotować mieszając, aż sos nieco się zredukuje. Skropić nim steki z polędwicy.
© Nadia G.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Dania mięsne
Kuchnia włoska
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W