Polędwica renifera z sosem ze słoną lukrecją
Oceń przepis:
- Seria kulinarna:
- Nordycka kuchnia Sary La Fountain (odc. 8)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania mięsne
- Kuchnia świata:
- Kuchnia skandynawska, Kuchnia islandzka
Składniki:
- 3-4 polędwice renifera
- sól
- czarny pieprz
- oliwa
Sos z czerwonego wina ze słoną lukrecją:
- 450 ml czerwonego wina
- 5 łyżek octu balsamicznego
- 200 ml bulionu wołowego
- 3½ łyżki cukierków ze słonej lukrecji „Turecki Pieprz”, rozgniecionych
- 225 ml demi-glace, zredukowanego sosu z pieczonych kości
- 1 łyżeczka tymianku
- 1 łyżeczka rozmarynu
- 2 listki laurowe
- 2 łyżki syropu
- ¼ łyżeczki anyżu
- 4 łyżki masła
- 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
- sól
- czarny pieprz
Puree z ziemniaków z grzybami leśnymi:
- 700 g ziemniaków
- 150 ml śmietany
- 25 g masła
- sól
- 1 cebula, posiekana i zrumieniona
- 100 g lejkowców, posiekanych i usmażonych
- szczypiorek, posiekany
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Oprósz mięso solą i pieprzem. Zrumień na patelni na niewielkiej ilości oliwy po 1-1,5 minut z każdej strony. Zmniejsz ogień i wysmaż tak, jak lubisz. Owiń folię i odłóż na bok na kilka minut.
Sos z czerwonego wina ze słoną lukrecją:
Wsyp wszystkie suche składniki do garnka. Zalej składnikami płynnymi. Dopraw solą i pieprzem. Doprowadź do wrzenia. Zostaw na małym ogniu, aż odparuje. Dopraw w razie potrzeby.
Puree z ziemniaków z grzybami leśnymi:
Obierz ziemniaki, pokrój w kostkę i ugotuj do miękkości. Rozgnieć. Dodaj masło, śmietanę i sól. Wymieszaj starannie. Na końcu dodaj cebulę i grzyby. Przybierz posiekanym szczypiorkiem.
Podawaj polędwicę z renifera z sosem z czerwonego wina ze słoną lukrecją i z puree z ziemniaków z grzybami leśnymi.
Sos z czerwonego wina ze słoną lukrecją:
Wsyp wszystkie suche składniki do garnka. Zalej składnikami płynnymi. Dopraw solą i pieprzem. Doprowadź do wrzenia. Zostaw na małym ogniu, aż odparuje. Dopraw w razie potrzeby.
Puree z ziemniaków z grzybami leśnymi:
Obierz ziemniaki, pokrój w kostkę i ugotuj do miękkości. Rozgnieć. Dodaj masło, śmietanę i sól. Wymieszaj starannie. Na końcu dodaj cebulę i grzyby. Przybierz posiekanym szczypiorkiem.
Podawaj polędwicę z renifera z sosem z czerwonego wina ze słoną lukrecją i z puree z ziemniaków z grzybami leśnymi.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Dania mięsne
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W