Polędwica renifera z sosem ze słoną lukrecją

Polędwica renifera z sosem ze słoną lukrecją
Oceń przepis:
15 ocen Średnia ocena: 3.70
Seria kulinarna:
Nordycka kuchnia Sary La Fountain (odc. 8)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania mięsne
Kuchnia świata:
Kuchnia skandynawska, Kuchnia islandzka

Składniki:

  • 3-4 polędwice renifera
  • sól
  • czarny pieprz
  • oliwa
Sos z czerwonego wina ze słoną lukrecją:
  • 450 ml czerwonego wina
  • 5 łyżek octu balsamicznego
  • 200 ml bulionu wołowego
  • 3½ łyżki cukierków ze słonej lukrecji „Turecki Pieprz”, rozgniecionych
  • 225 ml demi-glace, zredukowanego sosu z pieczonych kości
  • 1 łyżeczka tymianku
  • 1 łyżeczka rozmarynu
  • 2 listki laurowe
  • 2 łyżki syropu
  • ¼ łyżeczki anyżu
  • 4 łyżki masła
  • 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
  • sól
  • czarny pieprz
Puree z ziemniaków z grzybami leśnymi:
  • 700 g ziemniaków
  • 150 ml śmietany
  • 25 g masła
  • sól
  • 1 cebula, posiekana i zrumieniona
  • 100 g lejkowców, posiekanych i usmażonych
  • szczypiorek, posiekany

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Oprósz mięso solą i pieprzem. Zrumień na patelni na niewielkiej ilości oliwy po 1-1,5 minut z każdej strony. Zmniejsz ogień i wysmaż tak, jak lubisz. Owiń folię i odłóż na bok na kilka minut.

Sos z czerwonego wina ze słoną lukrecją:
Wsyp wszystkie suche składniki do garnka. Zalej składnikami płynnymi. Dopraw solą i pieprzem. Doprowadź do wrzenia. Zostaw na małym ogniu, aż odparuje. Dopraw w razie potrzeby.

Puree z ziemniaków z grzybami leśnymi:
Obierz ziemniaki, pokrój w kostkę i ugotuj do miękkości. Rozgnieć. Dodaj masło, śmietanę i sól. Wymieszaj starannie. Na końcu dodaj cebulę i grzyby. Przybierz posiekanym szczypiorkiem.

Podawaj polędwicę z renifera z sosem z czerwonego wina ze słoną lukrecją i z puree z ziemniaków z grzybami leśnymi.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA