Placki z kaszy gryczanej z gruszką i migdałami
Oceń przepis:
Przygotował:
Marieta Marecka
- Seria kulinarna:
- ABC GOTOWANIA 4 (odc. 14)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania wegetariańskie, Placki i placuszki
Składniki:
- ½ szklanki kaszy gryczanej niepalonej
- 1 szklanka wody
- duża szczypta soli
- 1,5 gruszki
- ½ łyżeczki cynamonu
- ok. 2 cm świeżego imbiru
- 2 łyżki płatków migdałowych
- 2 łyżki cukru brązowego
- 1 czubata łyżka masła
- olej do smażenia
- jogurt naturalny do podania
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Kaszę zalewamy wodą i odstawiamy na noc.
Na drugi dzień obieramy gruszkę i kroimy na mniejsze kawałki, imbir ścieramy na tarce.
Kaszę miksujemy blenderem, doprawiamy solą i smażymy z niej małe placuszki na rozgrzanym oleju. W tym czasie rozgrzewamy drugą patelnię, a na niej masło. Wrzucamy gruszki, cukier i imbir. Przesmażamy, aż cukier się rozpuści, gruszki lekko zmiękną i zbrązowieją.
Dosypujemy płatki migdałowe i krótko razem przesmażamy.
Na usmażone placuszki kładziemy po łyżce jogurtu i uprażonych gruszek.
Na drugi dzień obieramy gruszkę i kroimy na mniejsze kawałki, imbir ścieramy na tarce.
Kaszę miksujemy blenderem, doprawiamy solą i smażymy z niej małe placuszki na rozgrzanym oleju. W tym czasie rozgrzewamy drugą patelnię, a na niej masło. Wrzucamy gruszki, cukier i imbir. Przesmażamy, aż cukier się rozpuści, gruszki lekko zmiękną i zbrązowieją.
Dosypujemy płatki migdałowe i krótko razem przesmażamy.
Na usmażone placuszki kładziemy po łyżce jogurtu i uprażonych gruszek.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Placki i placuszki
Dania wegetariańskie
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W