Placki z kaszy gryczanej z gruszką i migdałami

Placki z kaszy gryczanej z gruszką i migdałami
Oceń przepis:
19 ocen Średnia ocena: 4.00

Przygotował:

Marieta Marecka

Seria kulinarna:
ABC GOTOWANIA 4 (odc. 14)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania wegetariańskie, Placki i placuszki

Składniki:

  • ½ szklanki kaszy gryczanej niepalonej
  • 1 szklanka wody
  • duża szczypta soli
  • 1,5 gruszki
  • ½ łyżeczki cynamonu
  • ok. 2 cm świeżego imbiru
  • 2 łyżki płatków migdałowych
  • 2 łyżki cukru brązowego
  • 1 czubata łyżka masła
  • olej do smażenia
  • jogurt naturalny do podania

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Kaszę zalewamy wodą i odstawiamy na noc.
Na drugi dzień obieramy gruszkę i kroimy na mniejsze kawałki, imbir ścieramy na tarce.
Kaszę miksujemy blenderem, doprawiamy solą i smażymy z niej małe placuszki na rozgrzanym oleju. W tym czasie rozgrzewamy drugą patelnię, a na niej masło. Wrzucamy gruszki, cukier i imbir. Przesmażamy, aż cukier się rozpuści, gruszki lekko zmiękną i zbrązowieją.
Dosypujemy płatki migdałowe i krótko razem przesmażamy.
Na usmażone placuszki kładziemy po łyżce jogurtu i uprażonych gruszek.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA