Pizza z renifera
Oceń przepis:
- Seria kulinarna:
- Nordycka kuchnia Sary La Fountain (odc. 5)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Pizza
- Kuchnia świata:
- Kuchnia skandynawska, Kuchnia islandzka
Składniki:
- Ciasto na spód pizzy:
- 1 łyżka suchych drożdży
- 350 ml ciepłej wody
- 50 ml oleju
- sól
- 400 g mąki
Sos pomidorowy:
- 4 łyżki przecieru pomidorowego
- ½ łyżeczki soli
- szczypta cukru
- chlust oliwy
- czarny pieprz
- oregano
Dodatki:
- 150 g mozzarelli
- 100 g goudy, startej
- 50 g wędzonego mięsa renifera, pokrojonego na cienkie plastry
- ½ czerwonej cebuli, pokrojonej na cienkie plasterki
- ½ papryczki jalapeño, cienko pokrojonej
- 2-3 jajka
Przybranie:
- ½ pęczka kolendry
- oliwa z wędzoną papryką
- 1 opakowanie kwaśnej śmietany
Oliwa z wędzoną papryką:
- 3 łyżki oliwy
- ½ wędzonej papryki w proszku
- 1 łyżeczka soli
- cukier
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Przygotuj ciasto na spód. Wymieszaj suche drożdże z ciepłą wodą. Dodaj sól i olej. Małymi porcjami, stopniowo, dosypuj mąkę. Zostaw ciasto pod ściereczką do wyrośnięcia.
Wymieszaj składniki przecieru pomidorowego.
Gdy ciasto urośnie, rozwałkuj na 1-2 długie, prostokątne spody. Posmaruj z wierzchu sosem pomidorowym. Rozłóż dodatki i sery. Piecz 10-15 minut w piekarniku rozgrzanym do 200ºC. Dopraw oliwą z papryką wędzoną, śmietaną i przybierz listkami kolendry.
Wymieszaj składniki przecieru pomidorowego.
Gdy ciasto urośnie, rozwałkuj na 1-2 długie, prostokątne spody. Posmaruj z wierzchu sosem pomidorowym. Rozłóż dodatki i sery. Piecz 10-15 minut w piekarniku rozgrzanym do 200ºC. Dopraw oliwą z papryką wędzoną, śmietaną i przybierz listkami kolendry.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Pizza
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W