Pierożki Janelli
Oceń przepis:
Przygotował:
Janella Purcell
- Seria kulinarna:
- Żołądek czy rozsądek? 2 (odc.1)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Owoce morza, Pierogi i pierożki
- Kuchnia świata:
- Kuchnia chińska
Przygotowanie:
Sos:
ćwierć filiżanki tamari - sosu sojowego
łyżeczka wina shao hsing
łyżeczka startego imbiru
kilka kropli oleju sezamowego
Pierożki:
6 krewetek
łyżka oliwy
2 ząbki czosnku
pół łyżki imbiru
4 pokrojone grzyby shitake
pół poszatkowanej chińskiej kapusty
łyżka arame
pół łyżeczki oleju sezamowego
pół łyżki tamari
łyżeczka sosu rybnego
łyżeczka wina shao hsing
paczka ciasta do pierożków
Przygotowanie:
Wymieszać składniki sosu i przelać do miseczki. Oczyścić i pokroić krewetki. Rozgrzać oliwę na patelni albo w woku. Dodać krewetki, czosnek i imbir. Smażyć około minuty, aż mięso zmieni kolor. Nie dosmażać do końca. Dodać grzyby, kapustę i arame. Podsmażyć, aż kapusta zmięknie. Zgasić płomień. Dodać olej sezamowy i sosy. Oddzielić 24 kawałki ciasta i ułożyć na równej powierzchni. Na środek każdego kawałka nałożyć farsz. Zwilżyć wodą brzegi ciasta. Formować trójkąty.
Ułożyć pierożki w parowniku. Parować przez 3 minuty. Sprawdzić, czy krewetki są gotowe. Podawać z sosem do zamaczania.
Opracowano na podstawie programu „Żołądek czy rozsądek 2”.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Pierogi i pierożki
Owoce morza
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W