Pieczony kurczak z jabłkami i rozmarynem
Oceń przepis:
- Seria kulinarna:
- Domowy kucharz (odc.102)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania mięsne
- Kuchnia świata:
- Kuchnia międzynarodowa
- Ilość osób:
- 6
Składniki:
- 3 jabłka
- podzielone na ćwiartki i pozbawione gniazd nasiennych
- 3 cebule
- obrane i pokrojone w duże kawałki
- 1 główka czosnku
- obrana
- podzielona na ząbki
- sól i pieprz do smaku
- 3 gałązki świeżego rozmarynu
- 1/2 szklanki cydru jabłkowego
- 1 kurczak
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Piekarnik rozgrzać do 175 stopni C. Jabłka, cebule i czosnek ułożyć w brytfannie do pieczenia, wystarczająco dużej, żeby zmieścił się na niej kurczak. Doprawić solą i pieprzem, dodać rozmaryn. Dobrze potrząsnąć i polać cydrem. Doprawić kurczaka i ułożyć go na jabłkach. Piec w piekarniku do czasu, aż termometr włożony w najgrubszą część kurczaka pokaże 80 stopni C – około 20 minut na ½ kg mięsa.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W