Pieczony kurczak z jabłkami i rozmarynem

Pieczony kurczak z jabłkami i rozmarynem
Oceń przepis:
28 ocen Średnia ocena: 4.30
Seria kulinarna:
Domowy kucharz (odc.102)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania mięsne
Kuchnia świata:
Kuchnia międzynarodowa
Ilość osób:
6

Składniki:

  • 3 jabłka
  • podzielone na ćwiartki i pozbawione gniazd nasiennych
  • 3 cebule
  • obrane i pokrojone w duże kawałki
  • 1 główka czosnku
  • obrana
  • podzielona na ząbki
  • sól i pieprz do smaku
  • 3 gałązki świeżego rozmarynu
  • 1/2 szklanki cydru jabłkowego
  • 1 kurczak

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Piekarnik rozgrzać do 175 stopni C. Jabłka, cebule i czosnek ułożyć w brytfannie do pieczenia, wystarczająco dużej, żeby zmieścił się na niej kurczak. Doprawić solą i pieprzem, dodać rozmaryn. Dobrze potrząsnąć i polać cydrem. Doprawić kurczaka i ułożyć go na jabłkach. Piec w piekarniku do czasu, aż termometr włożony w najgrubszą część kurczaka pokaże 80 stopni C – około 20 minut na ½ kg mięsa.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA