Pieczarki na toście z roztopionym żółtym serem i pesto
Oceń przepis:
Przygotował:
Gary Rhodes
- Seria kulinarna:
- Gary Rhodes za stołem (odc.4)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania wegetariańskie, Przekąski
Przygotowanie:
Składniki pesto:100 ml oliwy
1 łyżka stołowa orzechów piniowych
½ ząbka czosnku
garść świeżych liści bazylii
Składniki dania:
8 pieczarek
masło (do smarowania i smażenia)
sól i pieprz
oliwa (do polewania)
ząbek czosnku
4 plastry sera gruyère
mleko (do moczenia)
4 kromki bagietki
Przygotowanie pesto:
Łyżkę oliwy rozgrzej na patelni. Wrzuć orzechy piniowe. Gdy zbrązowieją, zdejmij je z patelni i wystudź. Wrzuć do miksera. Dodaj pół ząbka czosnku i resztę oliwy. Dopraw solą i pieprzem. Zmiksuj. Dorzuć garść świeżych liści bazylii i zmiksuj.
Przygotowanie dania:
Pieczarkom przytnij ogonki i połóż na blasze posmarowanej masłem. Dopraw solą i pieprzem. Na każdą nałóż kawałek masła. Polej oliwą, wstaw na 8-10 minut pod grill.
Kromki bagietki posmaruj oliwą, piecz w piekarniku, aż zbrązowieją. Natrzyj połową ząbka czosnku. Plastry sera gruyère namocz w mleku, żeby zmiękły. Ułóż po dwie pieczarki na toście, polej sosem spod pieczenia i przykryj plastrem sera. Wstaw pod rozgrzany grill. Gdy ser się roztopi, wyjmij. Danie polej pesto i podawaj.
Opracowano na podstawie programu „Gary Rhodes za stołem, odc. 4”
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Przekąski
Dania wegetariańskie
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W