Pendżabski cranachan
Oceń przepis:
Przygotował:
Anjum Anand
- Seria kulinarna:
- Łatwa kuchnia indyjska 2 (odc.4)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Desery
- Kuchnia świata:
- Kuchnia indyjska
Składniki:
- 3 żółtka
- 7 łyżek cukru
- 1½ łyżeczki skrobi kukurydzianej
- 450 ml pełnego mleka
- 4 łyżki mielonych migdałów
- 300 g umytych jeżyn
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 35 g płatków owsianych
- 200 ml śmietanki kremówki
- ubitej na sztywno
- 3 łyżki whisky single malt
- 2 łyżki uprażonych migdałów w płatkach + do przybrania
- cukier puder
- do przybrania
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Utrzeć żółtka do białości z sześcioma łyżeczkami cukru. Odstawić. Rozrobić skrobię kukurydzianą z dwiema łyżkami mleka. Dodać razem z migdałami do reszty mleka, doprowadzić do wrzenia i gotować 1-2 minuty. Zdjąć z ognia i cały czas ubijając, dodać żółtka z cukrem. Ponownie postawić na ogniu i cały czas ubijając, podgrzewać 4-5 minut, do zgęstnienia. Na suchej, rozgrzanej patelni uprażyć płatki owsiane, regularnie mieszając, 4-5 minut. Odstawić do wystygnięcia. Zmiksować 50 g jeżyn z sokiem z cytryny i pozostałą łyżką cukru. Dodać resztę jeżyn i wymieszać. Dodać do mleka z migdałami łyżkę ubitej kremówki i dokładnie wymieszać. Dodać resztę kremówki, płatki owsiane i whisky, i wymieszać delikatnie. Warstwami nakładać do pucharków masę migdałową i masę jeżynową, przesypując je płatkami migdałów. Przed podaniem posypać resztą płatków i cukrem pudrem.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W