Pasztet z kaczych wątróbek
Oceń przepis:
Przygotował:
James Martin
- Seria kulinarna:
- Uczty z Jamesem Martinem (odc.3)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania mięsne, Przekąski
Składniki:
- 1 kg kaczych wątróbek w całości
- z usuniętymi błonami
- 6 łyżek stołowych brandy
- 2 drobno posiekane ząbki czosnku
- 1 garść bazylii
- 250 g masła
- sól i pieprz
- masło i liście bazylii (do dekoracji)
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Rozgrzej piekarnik do 160°C. W żaroodpornym naczyniu ułóż w jednej warstwie wątróbki. Dodaj czosnek i liście bazylii. Polej brandy. Dopraw solą i pieprzem. Wstaw do rozgrzanego piekarnika. Duś przez 30 minut raz obracając. Są gotowe, gdy staną się brązowe na wierzchu, a pozostaną różowe wewnątrz.
Przełóż razem z płynem do robota kuchennego. Dodaj masło. Zmiksuj na gładką masę. Dopraw, przełóż do kokilek i pozostaw do wystudzenia. Sklaruj masło, nalej na gotowe porcje pasztetu. Dla ozdoby ułóż liście bazylii. Wstaw do lodówki, aby pasztet się ściął. Podawaj z opalonymi cząstkami pomarańczy i tostami melba.
Przełóż razem z płynem do robota kuchennego. Dodaj masło. Zmiksuj na gładką masę. Dopraw, przełóż do kokilek i pozostaw do wystudzenia. Sklaruj masło, nalej na gotowe porcje pasztetu. Dla ozdoby ułóż liście bazylii. Wstaw do lodówki, aby pasztet się ściął. Podawaj z opalonymi cząstkami pomarańczy i tostami melba.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Dania mięsne
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W