Paella z pomidorami
Oceń przepis:
- Seria kulinarna:
- Minimalista (odc.35)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania wegetariańskie
- Kuchnia świata:
- Kuchnia hiszpańska
- Ilość osób:
- 4
Składniki:
- ok. 900 ml wywaru lub wody
- ok. 700 g dojrzałych pomidorów
- pokrojonych na ćwiartki i z usuniętym rdzeniem
- sól i świeżo zmielony pieprz
- 60 ml oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia
- 1 średnia cebula
- posiekana
- 1 łyżka posiekanego czosnku
- 1 łyżka przecieru pomidorowego
- duża szczypta szafranu (niekoniecznie)
- 2 łyżeczki hiszpańskiego pimeton lub innej suszonej papryki
- 2 szklanki hiszpańskiego ryżu lub innego ryżu o krótkich ziarnach
- siekana natka pietruszki do przybrania
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Rozgrzać piekarnik do 230 stopni C. Podgrzać w rondlu wywar lub wodę. Pomidory włożyć do średniej wielkości miski, posypać solą i pieprzem, spryskać 1 łyżką oliwy, wymieszać. Wlać resztę oliwy na 25-27 cm patelnię z metalową rączką (której można używać w piekarniku). Zagrzać na dosyć dużym ogniu. Wrzucić cebulę, czosnek, sól i pieprz i smażyć, aż cebula zmięknie, ok 3-5 minut. Dodać przecier pomidorowy, szafran i paprykę, smażyć ok. minuty. Dodać ryż i smażyć od czasu do czasu mieszając, aż ryż będzie błyszczący, ok 1-2 minut. Wlać wywar lub wodę i zamieszać. Ułożyć na wierzchu pomidory i spryskać sokiem powstałym w misce. Wstawić patelnię do piekarnika na 15 minut. Sprawdzić, czy ryż jest suchy i miękki, jeśli nie, zapiekać jeszcze przez 5 minut. Jeżeli ryż jest zbyt suchy, ale jeszcze twardy, dodać trochę wywaru lub wody (można też wina). Kiedy ryż jest gotowy, wyłączyć piekarnik i zostawić danie w środku na 5-15 minut. Wyjąć paellę z piekarnika i posypać natką. Można przed podaniem wstawić patelnię na duży ogień na kilka minut, powstanie wtedy przypieczony spód.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W