Nori sushi
Oceń przepis:
Przygotował:
Ainsley Harriott
- Seria kulinarna:
- Ekspres Ainsleya dla smakoszy (odc.2)
- Rodzaj dania:
- Dania z ryb, Przekąski
- Kuchnia świata:
- Kuchnia japońska
Składniki:
- ryż do sushi (o okrągłych ziarnach i wyższej zawartości glutenu
- do kupienia w sklepach z orientalną żywnością i w dobrych supermarketach)
- kawałek świeżej ryby (łosoś
- tuńczyk
- halibut
- turbot
- sola)
- ogórek
- awokado
- ocet ryżowy
- cukier
- sól
- japoński chrzan wasabi
- yaki nori (prasowane liście morskich wodorostów)
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Ugotować ryż, do ciepłego ryżu dodać ocet ryżowy z cukrem i solą, wymieszać zdecydowanymi ruchami drewnianą łopatką. Powinien mieć lekko kleistą konsystencję, podatną na formowanie. Rybę pokroić ostrym nożem najpierw na poziome plastry, a następnie na cienkie paseczki. Na macie z bambusa rozłożyć kawałek prasowanych wodorostów. Rękoma zmoczonymi w zimnej wodzie rozłożyć warstwę ryżu na wodorostach, tak, aby po obu stronach zostały kilkucentymetrowe kawałki wodorostów nie pokryte ryżem, lekko ucisnąć. Posmarować odrobiną wasabi. Na to ułożyć plasterki ryby, parę paseczków ogórka i awokado. Zwinąć matę tak, aby powstał wałeczek ryżu owinięty wodorostami. Lekko ugnieść i odwinąć matę. Wałeczek pokroić na kawałki długości mniej więcej 3-4cm. W miseczce wymieszać sos sojowy, sake i cukier. Sushi podawać ustawione pionowo na talerzu, z sosem do maczania w osobnej miseczce i kawałkami marynowanego imbiru i odrobiną wasabi.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W