Najlepszy pieczony indyk
Oceń przepis:
Przygotował:
Jamie Oliver
- Seria kulinarna:
- Najpyszniejsze Święta Jamiego
- Trudność:
- trudne
- Rodzaj dania:
- Potrawy na Boże Narodzenie
- Kuchnia świata:
- Kuchnia Ameryki Północnej, Kuchnia brytyjska
- Ilość osób:
- 10
Składniki:
- aromatyzowane masło
- kostka dobrego masła (200 g)
- 3 garście suszonej kandyzowanej żurawiny
- drobno posiekanej
- listki z 2 gałązek rozmarynu
- posiekane
- łyżka listków tymianku
- posiekane
- kilka liści szałwii
- posiekane
- duża szczypta soli
- szczypta pieprzu
- ¼ tartej gałki muszkatołowej
- 6,5-8 kg indyk
- 2-4 klementynki
- 3 gałązki rozmarynu
- liść laurowy
- kilka łodyżek tymianku
- 2-3 marchewki
- pokrojone na kawałki
- 3 cebule
- obrane z najtwardszych łupin i przekrojone na połówki
- 2 łodygi selera naciowego
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Uwaga: indyk musi mieć temperaturę pokojową. Rozgrzej piekarnik do maksymalnej temperatury. Przygotuj aromatyzowane masło: wymieszaj kostkę masła z suszoną żurawiną, rozmarynem, tymiankiem, szałwią, solą, pieprzem i tartą gałką muszkatołową. Delikatnie wsuń dużą łyżkę pod skórę indyka od strony otwartej jamy brzusznej, przy udzie. Podważ skórę aż po pierś – to samo zrób symetrycznie z drugiej strony. Dwie łyżki aromatyzowanego masła wsuń do powstałej „kieszeni” z jednej, a drugie dwie z drugiej strony. Rozmasuj je przez skórę od wierzchu, żeby rozłożyć masło równą warstwą na indyczych piersiach. Jeśli trochę masła zostało, posmaruj nim skórę indyka. Zrób bukiet z ziół i wsuń do wnętrza indyka razem z przekrojonymi na połówki klementynkami. Zepnij luźną skórę indyka między udami, żeby nie kurczyła się w czasie pieczenia. Podwiń szyję pod indyka i ułóż go w brytfance na warzywach. Wstaw brytfankę z indykiem do rozgrzanego piekarnika i od razu zmniejsz temperaturę do 180 stopni C. Czas pieczenia zależy od wagi indyka – na każdy kilogram trzeba liczyć ok. 33-40 minut, więc np. 7-kilowy ptak będzie się piekł 4-4½ godziny. W czasie pieczenia polewaj indyka co pół godziny płynem gromadzącym się na dnie brytfanki. Jeśli skóra za szybko się rumieni, przykryj indyka folią aluminiową. Po 3½ godziny zdejmij folię, żeby skórka zrobiła się chrupiąca. Warto sprawdzić temperaturę mięsa na piersi po upieczeniu – powinna wynosić 65 stopni C (indyk ekologiczny) albo 82 stopni C (indyk z hodowli przemysłowej). Przechyl indyka nad brytfanką, żeby wypłynęły do niej soki zgromadzone w jamie brzusznej. Przełóż indyka na duży półmisek, przykryj folią aluminiową i kilkoma ściereczkami, i odstaw go na 30-120 minut, żeby „odpoczął” po pieczeniu przed podaniem.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Potrawy na Boże Narodzenie
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W