Naany z Peszawaru
Oceń przepis:
Przygotował:
Anjum Anand
- Seria kulinarna:
- Łatwa kuchnia indyjska (odc.6)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Pieczywo
- Kuchnia świata:
- Kuchnia indyjska
Składniki:
- 250 g zwykłej mąki
- 2 łyżeczki cukru
- ½ łyżeczki soli
- ½ łyżeczki proszku do pieczenia
- 120 ml mleka
- 2 łyżki oleju roślinnego + do wysmarowania miski
- 30 g migdałów w płatkach
- roztopione masło do posmarowania chlebków
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Przesiać do miski mąkę, cukier, sól i proszek do pieczenia. W drugiej miseczce wymieszać mleko z olejem. Zrobić w mące dołek i wlać płyn. Mieszać dłonią od środka, zagarniając mąkę z boków, aż powstanie gładkie ciasto. Wyłożyć na blat i wyrabiać 8-10 minut, podsypując mąką, jeśli ciasto będzie się kleić. Uformować kulę. Włożyć kulę ciasta do wysmarowanej olejem miski, przykryć wilgotną ściereczką i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na co najmniej godzinę. Ciasto powinno podwoić objętość. Następnie przebić ciasto i uformować pięć mniejszych kulek. Zmiksować pistacje, rodzynki i cukier na grube okruchy. Podzielić na pięć równych porcji. Wstawić blachę do pieczenia na najwyższy poziom piekarnika i nagrzać grill do maksymalnej temperatury. Rozwałkować kulki ciasta na dość grube okrągłe placki. Umieścić porcję nadzienia na środku każdego placka, zostawiając wolne 2,5 cm od brzegu. Zwilżyć brzegi odrobiną wody, zebrać je razem i zlepić, aby placek wyglądał jak sakiewka. Delikatnie rozwałkować naany na podłużny kształt. Posypać płatkami migdałów. Umieścić na nagrzanej blasze i piec 1-2 minuty, aż miejscami zbrązowieją. Posmarować masłem i podawać.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W