Mrożony suflet z grand marnier
Oceń przepis:
- Seria kulinarna:
- Kurs gotowania Donny Dooher (odc.26)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Desery
- Kuchnia świata:
- Kuchnia francuska
- Ilość osób:
- 6
Przygotowanie:
Mrożony suflet2 łyżki stołowe (30 ml) masła
2 ½ szklanki (625 ml) kremówki
1 szklanka (250 ml) cukru
3 łyżki stołowe (45 ml) wody
8 żółtek
1 ½ łyżki stołowej (22 ml) likieru Grand Marnier
2 łyżeczki (10 ml) tartej skórki z pomarańczy
Przygotowanie
Kokilki owinąć kołnierzem z pergaminu lub folii aluminiowej na wysokość ok. 3 cm powyżej krawędzi naczyń. Kołnierze skleić odrobiną masła. Kokilki wstawić do lodówki, by się schłodziły. Ubić śmietanę. Wstawić do lodówki. W dużym rondlu o grubym dnie gotować cukier z wodą 3 minuty, aż osiągnie 118 –120 stopni C. Ubijając żółtka na wysokich obrotach, dodać trochę gorącego syropu. Zmniejszyć obroty do średnich i powoli, równym strumieniem wlewać resztę syropu. Ubijać 5 – 8 minut, aż masa zgęstnieje i przestygnie. Dodać likier oraz skórkę pomarańczową i wymieszać łyżką. Starannie wymieszać z ¼ bitej śmietany, a następnie połączyć z pozostałą. Nałożyć do kokilek, napełniając do 10 mm powyżej krawędzi naczyń. Schłodzić 2 godziny, aż krem stężeje. Usunąć kołnierze i podać.
© Donna Dooher
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W