Marokański kurczak z oliwkami
Oceń przepis:
- Seria kulinarna:
- Żołądek czy rozsądek? 3 (odc. 57)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania mięsne
- Kuchnia świata:
- Kuchnia marokańska
Składniki:
- 2 udka kurczaka
- łyżka suszonego imbiru
- łyżka pieprzu
- łyżeczka szafranu
- 6-7 ząbków czosnku
- 4 posiekane cebule
- 2 filiżanki natki pietruszki i kolendry
- łyżeczka kminu
- łyżeczka słodkiej papryki
- kilogram zielonych oliwek przekrojonych na pół
- pół filiżanki soku z cytryny
- chili
- oliwa
- 500 ml bulionu z kurczaka
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Kurczaka obsmażyć na oliwie. Zmiksować cebulę, chili, czosnek, paprykę, pieprz, imbir, kmin, natkę kolendry i pietruszki oraz połowę oliwek. Tak przygotowaną pastą zalać kurczaka. Wlać bulion i gotować przez 20 minut na wolnym ogniu. Dodać oliwki i szafran. Kurczaka przełożyć do naczynia do zapiekania, zalać sosem, w którym się gotował i piec przez półtorej godziny w piekarniku rozgrzanym do 160°C. Przed podaniem doprawić całość sokiem z cytryny i przybrać natką pietruszki.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Dania mięsne
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W