Łosoś marynowany w koprze i soli - gravlax
Oceń przepis:
Przygotował:
Agnieszka Kręglicka
- Seria kulinarna:
- Para w kuchni (odc.3)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania z ryb
- Kuchnia świata:
- Kuchnia skandynawska
Składniki:
- 1 kg filetu z surowego łososia ze skórą
- 2 pęki kopru
- 4 łyżki cukru
- 2 łyżki grubej soli
- 2 łyżeczki kruszonego czerwonego pieprzu
- 1 kieliszek wódki
Sos
- 3 łyżki musztardy dijońskiej
- 1 łyżka białego octu winnego
- 2 łyżki miodu
- 3 łyżki drobno posiekanego kopru
- 3 łyżki oliwy
- sok z cytryny do smaku
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Z oczyszczonego łososia usunąć ości, wykroić dwa równe filety ze skórą. Wymieszać cukier, sól, pieprz i wódkę. Mieszanką grubo posmarować mięso ryby i położyć na tym koper. Położyć na sobie połówki ryby skórą do zewnątrz i owinąć folią spożywczą zostawiając otwór na dole. Ułożyć rybę na desce, pod kątem, tak żeby sok mógł wypływać przez otwór w folii, obciążyć z wierzchu drugą deską. Wstawić do lodówki na co najmniej 12 godzin. Przed podaniem oczyścić rybę z kopru i nadmiaru soli, kroić w cieniutkie plasterki i podawać z sosem musztardowym i pieczywem.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Dania z ryb
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W