Łosoś marynowany w koprze i soli - gravlax

Łosoś marynowany w koprze i soli - gravlax
Oceń przepis:
146 ocen Średnia ocena: 3.50

Przygotował:

Agnieszka Kręglicka

Seria kulinarna:
Para w kuchni (odc.3)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania z ryb
Kuchnia świata:
Kuchnia skandynawska

Składniki:

  • 1 kg filetu z surowego łososia ze skórą
  • 2 pęki kopru
  • 4 łyżki cukru
  • 2 łyżki grubej soli
  • 2 łyżeczki kruszonego czerwonego pieprzu
  • 1 kieliszek wódki
Sos

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przelicznik produktów
Wybierz produkt


1 szklanka ma pojemność 250 ml

1 łyżka ma pojemność 15 ml

1 łyżeczka ma pojemność 5 ml

Przelicznik wag

jednostka

jednostka
gram
Przelicznik pojemności

jednostka

jednostka
mililitr
Przelicznik temperatur

Przelicznik foremek
Twoja foremka

Foremka z przepisu

Przygotowanie:

Z oczyszczonego łososia usunąć ości, wykroić dwa równe filety ze skórą. Wymieszać cukier, sól, pieprz i wódkę. Mieszanką grubo posmarować mięso ryby i położyć na tym koper. Położyć na sobie połówki ryby skórą do zewnątrz i owinąć folią spożywczą zostawiając otwór na dole. Ułożyć rybę na desce, pod kątem, tak żeby sok mógł wypływać przez otwór w folii, obciążyć z wierzchu drugą deską. Wstawić do lodówki na co najmniej 12 godzin. Przed podaniem oczyścić rybę z kopru i nadmiaru soli, kroić w cieniutkie plasterki i podawać z sosem musztardowym i pieczywem.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA