łosoś duszony w mirinie

łosoś duszony w mirinie
Oceń przepis:
9 ocen Średnia ocena: 3.70
Seria kulinarna:
Jacques Pepin - Dania na szybko (odc.18)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania z ryb
Kuchnia świata:
Kuchnia japońska
Ilość osób:
4

Przygotowanie:

Marynata
1 ½ łyżki mirinu
1 łyżka sosu sojowego
1 łyżeczka brązowego cukru
1 łyżeczka sosu tabasco
4 steki z łososia (po 150-180 g, o grubości 2,5 cm)

Sos cytrynowy
2 łyżki oliwy z pierwszego tłoczenia
1 łyżka świeżego soku z cytryny
1 łyżeczka ciemnego oleju sezamowego
¼ łyżeczki soli
¼ łyżeczki sosu tabasco
2 łyżeczki ziaren sezamu, uprażonych na teflonowej patelni

Przygotowanie marynaty i ryby
W miseczce połączyć wszystkie składniki marynaty. Przelać do plastikowej torebki z zamknięciem. Włożyć steki łososia do torebki, zamknąć i włożyć do lodówki na co najmniej godzinę.

Przygotowanie sosu:
Przed rozpoczęciem duszenia łososia, wymieszać składniki w misce i odstawić na bok. Mocno rozgrzać dużą patelnię teflonową. Z torebki wyjąć steki łososia i polać marynatą. Przykryć i dusić na średnim ogniu przez 2 minuty, aż spód ryby ładnie się zrumieni, a wierzch ugotuje się na parze. Steki powinny być trochę surowe w środku. Steki z łososia podawać po pokropieniu sosem cytrynowym i posypaniu ziarnem sezamowym.

© Jacques Pepin

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA