łosoś duszony w mirinie
Oceń przepis:
- Seria kulinarna:
- Jacques Pepin - Dania na szybko (odc.18)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania z ryb
- Kuchnia świata:
- Kuchnia japońska
- Ilość osób:
- 4
Przygotowanie:
Marynata1 ½ łyżki mirinu
1 łyżka sosu sojowego
1 łyżeczka brązowego cukru
1 łyżeczka sosu tabasco
4 steki z łososia (po 150-180 g, o grubości 2,5 cm)
Sos cytrynowy
2 łyżki oliwy z pierwszego tłoczenia
1 łyżka świeżego soku z cytryny
1 łyżeczka ciemnego oleju sezamowego
¼ łyżeczki soli
¼ łyżeczki sosu tabasco
2 łyżeczki ziaren sezamu, uprażonych na teflonowej patelni
Przygotowanie marynaty i ryby
W miseczce połączyć wszystkie składniki marynaty. Przelać do plastikowej torebki z zamknięciem. Włożyć steki łososia do torebki, zamknąć i włożyć do lodówki na co najmniej godzinę.
Przygotowanie sosu:
Przed rozpoczęciem duszenia łososia, wymieszać składniki w misce i odstawić na bok. Mocno rozgrzać dużą patelnię teflonową. Z torebki wyjąć steki łososia i polać marynatą. Przykryć i dusić na średnim ogniu przez 2 minuty, aż spód ryby ładnie się zrumieni, a wierzch ugotuje się na parze. Steki powinny być trochę surowe w środku. Steki z łososia podawać po pokropieniu sosem cytrynowym i posypaniu ziarnem sezamowym.
© Jacques Pepin
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W