Lody cytrynowo-imbirowe
Oceń przepis:
Przygotował:
Annabel Langbein
- Seria kulinarna:
- Annabel Langbein - kuchnia w stylu wolnym 2 (odc. 7)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Desery, Lody
Przygotowanie:
Składniki:1 ½ szklanki cukru
skórka starta z jednej cytryny
¾ przecedzonego soku z cytryn
½ szklanki bardzo drobno pokrojonego kandyzowanego imbiru
4 białka
1 szklanka śmietanki kremówki
½ szklanki jogurtu greckiego
Przygotowanie:
Cukier, skórkę, sok i imbir podgrzewać w rondlu do rozpuszczenia cukru. Zagotować i gotować jeszcze 5 minut. Zdjąć z ognia. Białka ubić na sztywną pianę. Na średniej prędkości ubijania dodawać stopniowo gorący syrop, następnie zwiększyć prędkość ubijania i ubijać, aż masa ostudzi się i mocno zgęstnieje, około 10 minut.
Przełożyć do drugiej miski a w tej samej misce ubić lekko śmietankę (miski do ubijania i końcówek miksera nie trzeba myć). Do śmietanki wmieszać delikatnie jogurt a następnie dodając po trochu wmieszać masę z białek, aż do równomiernego rozprowadzenia. Przełożyć do pojemnika. Wstawić do zamrażalnika na przynajmniej 6 godzin przed podaniem. Lody można przechowywać w zamrażalniku do 4 tygodni.
© Annabel Langbein
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Lody
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W