Kurczak w sosie sojowym na parze
Oceń przepis:
Przygotował:
Ainsley Harriott
- Seria kulinarna:
- Ekspres Ainsleya dla smakoszy (odc.11)
- Rodzaj dania:
- Dania mięsne
- Kuchnia świata:
- Kuchnia chińska
Składniki:
- 2 piersi kurczaka
- 4 łyżki sosu sojowego
- 1 łyżka miodu
- szczypta płatków suszonej papryczki chili
- chińska kapusta choi sum (do kupienia w sklepach z orientalną żywnością; można ją zastąpić kapustą pekińską)
- 75 g grzybów shiitake
- garść kiełków sojowych
- dymka do dekoracji
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
W miseczce wymieszać sos sojowy, miód i płatki chili. Włożyć pokrojone na kawałki piersi kurczaka. Do woka nalać trochę wody, wstawić dół bambusowego koszyczka do gotowania na parze, tak, aby woda nie dotykała spodu koszyczka, umieścić w nim miseczkę z kurczakiem, przykryć pokrywką i gotować około 5 minut na parze. Wyjąć koszyczek z woka i wstawić drugi koszyczek, z kapustą pokrojoną na grube kawałki i grzybami przeciętymi na pół i kiełkami sojowymi. Koszyczek z kurczakiem umieścić na koszyczku z warzywami, gotować kolejne 3-4 minuty. Podawać z ugotowanym ryżem, posypane dymką.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Dania mięsne
Kuchnia chińska
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W