Kremowy szpinak
Oceń przepis:
- Seria kulinarna:
- Martha piecze (odc. 13)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania wegetariańskie, Przekąski
Składniki:
- 1 kilogram szpinaku
- umytego i bez łodyg
- 1 łyżka masła
- 1 mała posiekana szalotka
- 1 ½ łyżki mąki
- 1 ½ miarki tłustego mleka
- szczypta mielonej gałki muszkatołowej
- sól i pieprz
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
W dużym garnku dusić szpinak na średnim ogniu aż stanie się miękki, przez 2-4 minuty. Przełożyć szpinak na suchą czystą serwetkę i postawić na sicie. Odsączyć maksymalnie dużo wody. Wystudzić. Grubo pokroić szpinak. Odstawić.
Stopić masło na patelni. Dodać szalotkę i smażyć aż stanie się szklista, przez 2-3 minuty. Wsypać mąkę i gotować przez 1-2 minuty ciągle mieszając. Stopniowo wlać mleko ciągle mieszając. Gotować aż sos zgęstnieje przez 2-3 minuty. Doprawić gałką muszkatołową, solą i pieprzem. Dodać szpinak. Gotować przez 2-3 minuty. Podawać z serowymi popoverami, sadzonym jajkiem i smażonym bekonem.
Stopić masło na patelni. Dodać szalotkę i smażyć aż stanie się szklista, przez 2-3 minuty. Wsypać mąkę i gotować przez 1-2 minuty ciągle mieszając. Stopniowo wlać mleko ciągle mieszając. Gotować aż sos zgęstnieje przez 2-3 minuty. Doprawić gałką muszkatołową, solą i pieprzem. Dodać szpinak. Gotować przez 2-3 minuty. Podawać z serowymi popoverami, sadzonym jajkiem i smażonym bekonem.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W