Kraby z sosem chili po meksykańsku
Oceń przepis:
- Seria kulinarna:
- Meksykańska fiesta z Peterem Kuruvitą (odc. 9)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Owoce morza
- Kuchnia świata:
- Kuchnia meksykańska
- Ilość osób:
- 4
Składniki:
- 6 krabów z gatunku portunik gazami lub 1,5 kg krabów mułowych, oczyszczonych i pokrojonych na 4 części
Pasta chili:
- 150 ml oleju roślinnego
- ½ cebuli cukrowej, posiekanej
- 8 ząbków czosnku
- 2 liście awokado
- 6 ziaren czarnego pieprzu
- 1 łyżeczka nasion kminu, uprażonych
- 8 chili guajillo, bez łodyg i pestek, lekko opieczonych
- 4 miechunki, opieczone
- 1 chili habanero, z pestkami lub bez do wyboru
- 4 łyżki posiekanych listków kolendry
- 3 sztuki ziela angielskiego
- 200 ml wywaru z ryb
- sok z 2 limonek
Przybranie:
- 20 g młodej kolendry
- 1 czerwona cebula, pokrojona na cienkie plasterki
- 2 limonki, każda pokrojona na 6 cząstek
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Rozgrzej na średnim ogniu patelnię o średnicy 25 cm. Wlej 50 ml oleju roślinnego. Wrzuć cebulę i posiekany czosnek. Smaż 3-4 minuty, aż się zeszklą. Przełóż do blendera. Wytrzyj patelnię i odstaw.
Wrzuć do blendera wszystkie pozostałe składniki. Nie dodawaj oleju ani wywaru. Zmiksuj na gładką masę, co potrwa około 2 minut.
Wlej na patelnię 50 ml oleju. Podgrzej na średnim ogniu. Przelej pastę i podsmażaj 5 minut od czasu do czasu mieszając, żeby nie dopuścić do przypalenia. Przełóż z patelni i odstaw.
Pozostałe 50 ml oleju wlej na patelnię o średnicy 35 cm, o grubym dnie albo na duży wok. Kiedy olej zacznie dymić, ostrożnie wrzuć kraby. Podrzucaj je lub mieszaj, aż zmienią kolor. Dodaj pastę i wywar z ryb. Przykryj pokrywkę. Duś 5-7 minut, aż sos zgęstnieje.
Zdejmij z ognia i ułóż kawałki krabów na półmisku. Przybierz krążkami czerwonej cebuli, młodą kolendrą i cząstkami limonki.
Wrzuć do blendera wszystkie pozostałe składniki. Nie dodawaj oleju ani wywaru. Zmiksuj na gładką masę, co potrwa około 2 minut.
Wlej na patelnię 50 ml oleju. Podgrzej na średnim ogniu. Przelej pastę i podsmażaj 5 minut od czasu do czasu mieszając, żeby nie dopuścić do przypalenia. Przełóż z patelni i odstaw.
Pozostałe 50 ml oleju wlej na patelnię o średnicy 35 cm, o grubym dnie albo na duży wok. Kiedy olej zacznie dymić, ostrożnie wrzuć kraby. Podrzucaj je lub mieszaj, aż zmienią kolor. Dodaj pastę i wywar z ryb. Przykryj pokrywkę. Duś 5-7 minut, aż sos zgęstnieje.
Zdejmij z ognia i ułóż kawałki krabów na półmisku. Przybierz krążkami czerwonej cebuli, młodą kolendrą i cząstkami limonki.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W