Krabowe curry
Oceń przepis:
- Seria kulinarna:
- Ideał
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Owoce morza
- Kuchnia świata:
- Kuchnia indyjska
- Ilość osób:
- 4
Przygotowanie:
Składniki:
7 łyżek oleju
20 nasion kozieradki
8 pączków goździka
20 ziaren czarnego pieprzu
15 świeżych liści curry
2 średnie cebule, posiekane
3-5 zielonych chili, w całości, ale nakłutych czubkiem noża
10 dużych ząbków czosnku, zmiażdżonych
15 g imbiru, obranego i startego
½-1 łyżeczki mielonej lub kruszonej chili
1 łyżka mielonego kminu
1 łyżka mielonej kolendry
½ łyżeczki mielonej kurkumy
2 x 750 g gotowanych krabów w całości (poproś w sklepie, by kraby oczyszczono i podzielono na części, oddzielając białe mięso od ciemnego)
1-1½ łyżeczki pasty z tamaryndowca
100-200 ml mleczka kokosowego (niekoniecznie)
ryż basmati gotowany na parze
Przygotowanie:
Rozgrzej olej na dużej nieprzywierającej patelni lub w woku. Wrzuć kozieradkę, goździki i ziarna pieprzu. Kiedy kozieradka się zrumieni, dodaj listki curry. Wmieszaj cebulę i zielone chili; zrumień.
W międzyczasie zmiel w malakserze czosnek, pomidory i imbir z odrobiną wody. Przełóż miksturę na patelnię razem z chili, kolendrą, kminem, kurkumą i solą. Doprowadź do wrzenia, a potem gotuj, aż olej zacznie się oddzielać. Smaż na małym ogniu, mieszając, jeszcze 5-7 minut, żeby wzmocnić smak.
Dolej 800 ml wody i zagotuj. Wmieszaj tamaryndę i dopraw. Dodaj kraby, zagotuj, nakryj patelnię i gotuj na średnim ogniu, aż kraby będą ciepłe. Powinno pozostać mało płynu. Wmieszaj mleko kokosowe i w razie potrzeby dodaj nieco przegotowanej wody. Spróbuj i dopraw do smaku. Podaj z ryżem.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W