Kotlety z koziego sera i zapiekany seler naciowy
Oceń przepis:
Przygotował:
Gieno Mientkiewicz
- Seria kulinarna:
- Przez dziurkę od sera (odc. 6)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Przekąski
- Kuchnia świata:
- Kuchnia polska
Składniki:
- 40 dag miękkiego koziego sera
- 2 łyżki musztardy miodowej
- 3 łyżki orzeszków ziemnych (mogą być solone)
- 2 łyżki wiórków kokosowych
- 2 łyżki bułki tartej
- 2 jaja
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki oliwy
- Zapiekany seler naciowy:
- 1 opakowanie selera naciowego
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki mąki
- ½ szklanki śmietany 12%
- 15 dag sera bursztyn
- gałka muszkatołowa
- sól, pieprz
- masło do nasmarowania foremki
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Ser pokroić na 1-centymetrowe plastry, lekko posmarować musztardą. Orzeszki posiekać i zmieszać z wiórkami i bułką tartą. Każdy plaster zanurzyć w roztrzepanych jajach, obtoczyć w panierce, smażyć obustronnie na złocisto.
Przygotowanie selera naciowego:
Łodygi pokroić w małe kawałki, obgotować w lekko posolonej wodzie 3 minuty. Odsączyć, wywar zostawić, ułożyć w lekko wysmarowanym naczyniu. Przygotować zasmażkę z masła i mąki, dodać wywar oraz śmietanę i 2/3 startego sera. Mieszając, doprowadzić do zgęstnienia sosu. Doprawić gałką. Polać sosem selery, posypać pozostałym serem. Zapiec aż się zrumieni.
Przygotowanie selera naciowego:
Łodygi pokroić w małe kawałki, obgotować w lekko posolonej wodzie 3 minuty. Odsączyć, wywar zostawić, ułożyć w lekko wysmarowanym naczyniu. Przygotować zasmażkę z masła i mąki, dodać wywar oraz śmietanę i 2/3 startego sera. Mieszając, doprowadzić do zgęstnienia sosu. Doprawić gałką. Polać sosem selery, posypać pozostałym serem. Zapiec aż się zrumieni.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Kuchnia polska
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W