Kotlety schabowe w sosie piwnym z puree z selera
Oceń przepis:
- Seria kulinarna:
- Szef kuchni w wielkim mieście (odc. 3)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania mięsne
- Kuchnia świata:
- Kuchnia brytyjska
- Ilość osób:
- 4
Składniki:
- 1 duży seler
- 150 g masła oraz trochę do sosu
- sól i świeżo zmielony pieprz
- 1 duża cebula
- 2 łyżki oliwy extra vergine
- 3 obrane i wydrążone jabłka
- 425 ml ciemnego piwa
- 4 kotlety ze schabu z kością
- 2 łyżeczki oleju roślinnego
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Seler obrać i pokroić w grubą kostkę. Umieścić w garnku z zimną wodą. Zagotować i gotować do miękkości (ok. 20 minut). Ugotowany seler odcedzić, rozgnieść ze 100 g masła i doprawić solą i pieprzem. Przykryć, nie studzić. W tym czasie obrać i pokroić cebulę w piórka. W patelni o grubym dnie rozgrzać oliwę, dodać cebulę i dusić na średnim ogniu, aż zmięknie i lekko się zrumieni.
Jabłka podzielić na ósemki. Uduszoną cebulę wyjąć z patelni, rozgrzać na niej 50 g masła i włożyć jabłka. Dusić na średnim ogniu. Kiedy złapią kolor odwrócić, aby zrumieniły się z obu stron.
Połączyć na patelni cebulę i jabłka, zwiększyć ogień i wlać piwo. Doprawić i gotować, aż jabłka zaczną się rozpadać i odparuje połowa płynu. Ostrym nożem naciąć tłuszcz na kotletach. Doprawić je. Bardzo mocno rozgrzać patelnię grillową. Kotlety posmarować olejem (żeby nie przywierały) i położyć na patelni. Piec, aż mięso się wypiecze. Po połowie czasu pieczenia odwrócić. Czas pieczenia zależy od grubości kotleta, można uznać, że są upieczone, jeśli po przekłuciu w pobliżu kości wypływa tylko czysty sok. Przygotować winegret. Musztardę, ocet i oliwę doprawić i starannie roztrzepać.
Kiedy kotlety upieką się, zdjąć je z patelni i odstawić przykryte na pięć minut. W tym czasie roztopić w sosie nieco masła i wymieszać, aby trochę zagęścił się. Rozdzielić puree na porcje, na każdej ułożyć kotlet i polać sosem. Rukolę polać winegretem i podać obok.
Jabłka podzielić na ósemki. Uduszoną cebulę wyjąć z patelni, rozgrzać na niej 50 g masła i włożyć jabłka. Dusić na średnim ogniu. Kiedy złapią kolor odwrócić, aby zrumieniły się z obu stron.
Połączyć na patelni cebulę i jabłka, zwiększyć ogień i wlać piwo. Doprawić i gotować, aż jabłka zaczną się rozpadać i odparuje połowa płynu. Ostrym nożem naciąć tłuszcz na kotletach. Doprawić je. Bardzo mocno rozgrzać patelnię grillową. Kotlety posmarować olejem (żeby nie przywierały) i położyć na patelni. Piec, aż mięso się wypiecze. Po połowie czasu pieczenia odwrócić. Czas pieczenia zależy od grubości kotleta, można uznać, że są upieczone, jeśli po przekłuciu w pobliżu kości wypływa tylko czysty sok. Przygotować winegret. Musztardę, ocet i oliwę doprawić i starannie roztrzepać.
Kiedy kotlety upieką się, zdjąć je z patelni i odstawić przykryte na pięć minut. W tym czasie roztopić w sosie nieco masła i wymieszać, aby trochę zagęścił się. Rozdzielić puree na porcje, na każdej ułożyć kotlet i polać sosem. Rukolę polać winegretem i podać obok.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W