Kotleciki po turecku
Oceń przepis:
- Seria kulinarna:
- Przewodnik po Australii dla smakoszy (odc. 7)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania mięsne
- Kuchnia świata:
- Kuchnia turecka
Składniki:
- 2 szklanki czerwonej soczewicy
- 2,5 szklanki wody
- 1 szklanka kaszy pszennej bulgur
- 1 cebula pokrojona w drobną kostkę
- 2 ząbki czosnku pokrojone w drobną kostkę
- 1 pęczek natki drobno posiekany
- 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
- 1 łyżka przecieru pomidorowego
- 1 łyżka pasty z tureckiej papryczki chili (biber salca)
- 1 łyżeczka kminu
- 1 łyżeczki soli
- sok z połowy cytryny
- 1 łyżka cukru
- 1 łyżka oleju
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Ugotować soczewicę do miękkości. Dodać kaszkę bulgur i przykryć czekając, aż wchłonie całą wodę.
Wrzucić cebulę, czosnek i natkę. Starannie wymieszać. Dodać pozostałe składniki, doprawić do smaku. Z powstałej masy formować kotleciki w kształcie cygara. Układać na liściach sałaty rzymskiej i podawać. Kotleciki można owijać liśćmi sałaty i jeść w postaci paczuszki.
Wrzucić cebulę, czosnek i natkę. Starannie wymieszać. Dodać pozostałe składniki, doprawić do smaku. Z powstałej masy formować kotleciki w kształcie cygara. Układać na liściach sałaty rzymskiej i podawać. Kotleciki można owijać liśćmi sałaty i jeść w postaci paczuszki.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W