Kotleciki krabowe z tamaryndowym majonezem

Kotleciki krabowe z tamaryndowym majonezem
Oceń przepis:
25 ocen Średnia ocena: 4.20

Przygotował:

Anjum Anand

Seria kulinarna:
Łatwa kuchnia indyjska (odc.5)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Owoce morza
Kuchnia świata:
Kuchnia indyjska

Składniki:

  • 1 mała cebula
  • drobno posiekana
  • kawałek imbiru wielkości kciuka
  • obrany i drobno posiekany
  • 2 małe ząbki czosnku
  • drobno posiekane
  • 2 łyżeczki mielonej kolendry
  • ¼ - ½ łyżeczki sproszkowanego chilli
  • 1 łyżeczka garam masala
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 25 g posiekanej świeżej kolendry
  • 400 g gotowanego mięsa kraba
  • 1 duże jajko
  • 2,5 łyżki majonezu
  • 10 kromek świeżej bułki rozdrobnionych w blenderze na okruchy
  • olej roślinny do smażenia
  • sól do smaku

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Zeszklić cebulę na rozgrzanym oleju. Dodać imbir i czosnek, i smażyć jeszcze pół minuty. Dodać mieloną kolendrę, chilli, sól i garam masalę i smażyć jeszcze 20 sekund. Zdjąć z ognia i przełożyć do miski. Dodać sok z cytryny, świeżą kolendrę, mięso kraba, jajko i majonez. Dobrze wymieszać i dodać okruchy bułki. Uformować kotleciki jednakowej wielkości. Partiami smażyć kotleciki na rozgrzanym oleju, po dwie minuty z każdej strony, aż się zrumienią, w miarę potrzeby dolewając oleju. Podawać z tamaryndowym majonezem i zieloną sałatką w lekkim sosie winegret.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA