Kotleciki krabowe z tamaryndowym majonezem
Oceń przepis:
Przygotował:
Anjum Anand
- Seria kulinarna:
- Łatwa kuchnia indyjska (odc.5)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Owoce morza
- Kuchnia świata:
- Kuchnia indyjska
Składniki:
- 1 mała cebula
- drobno posiekana
- kawałek imbiru wielkości kciuka
- obrany i drobno posiekany
- 2 małe ząbki czosnku
- drobno posiekane
- 2 łyżeczki mielonej kolendry
- ¼ - ½ łyżeczki sproszkowanego chilli
- 1 łyżeczka garam masala
- 2 łyżki soku z cytryny
- 25 g posiekanej świeżej kolendry
- 400 g gotowanego mięsa kraba
- 1 duże jajko
- 2,5 łyżki majonezu
- 10 kromek świeżej bułki rozdrobnionych w blenderze na okruchy
- olej roślinny do smażenia
- sól do smaku
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Zeszklić cebulę na rozgrzanym oleju. Dodać imbir i czosnek, i smażyć jeszcze pół minuty. Dodać mieloną kolendrę, chilli, sól i garam masalę i smażyć jeszcze 20 sekund. Zdjąć z ognia i przełożyć do miski. Dodać sok z cytryny, świeżą kolendrę, mięso kraba, jajko i majonez. Dobrze wymieszać i dodać okruchy bułki. Uformować kotleciki jednakowej wielkości. Partiami smażyć kotleciki na rozgrzanym oleju, po dwie minuty z każdej strony, aż się zrumienią, w miarę potrzeby dolewając oleju. Podawać z tamaryndowym majonezem i zieloną sałatką w lekkim sosie winegret.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Owoce morza
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W