Korzenne brzoskwinie w syropie
Oceń przepis:
Przygotował:
Anjum Anand
- Seria kulinarna:
- Łatwa kuchnia indyjska 2 (odc.3)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Desery
- Kuchnia świata:
- Kuchnia indyjska
- Ilość osób:
- 4
Składniki:
- 6 dojrzałych brzoskwiń
- 1,5 zimnej wody
- 1 kawałek kory cynamonu
- 2 łyżeczki mielonego anyżu gwiazdkowego i 4 gwiazdki w całości
- 4 cienkie plastry świeżego imbiru
- 225 g cukru
- 400 ml greckiego jogurtu
- uprażone płatki migdałów
- do przybrania
- liście świeżej mięty
- do przybrania
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Naciąć brzoskwinie na spodzie na krzyż. Umieścić w dużej misce i zalać wrzątkiem. Po pół minuty odcedzić i zalać zimną wodą. Odstawić na 45 sekund, ponownie odcedzić i obrać ze skórki. Wlać odmierzoną zimną wodę do rondla, dodać cynamon, gwiazdki anyżu, imbir i cukier. Wymieszać i doprowadzić do wrzenia. Zmniejszyć ogień i gotować, od czasu do czasu mieszając, aż cukier się rozpuści i płyn zgęstnieje. Włożyć brzoskwinie do syropu i przykryć arkuszem pergaminu. Przykryć pokrywką, zmniejszyć ogień i gotować 15-20 minut, do miękkości. Wyjąć brzoskwinie na ogrzany talerz. Gotować syrop dalej, aż zmniejszy objętość do 200 ml. Odstawić do wystudzenia. Wymieszać połowę syropu i mielony anyż z greckim jogurtem. Przekroić brzoskwinie na pół i ułożyć na talerzykach. Obok dodać po łyżce jogurtu. Polać syropem, posypać płatkami migdałów i ozdobić listkami mięty.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W