Knedle z macy
Oceń przepis:
- Seria kulinarna:
- Nowe imperium kulinarne (odc.9)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Inne
- Kuchnia świata:
- Kuchnia żydowska
- Ilość osób:
- 10
Składniki:
- 10 sztuk macy
- 1 duża cebula
- 1 łyżka oliwy
- 3 jajka
- 3 łyżki drobnej mąki z macy
- 2 łyżeczki bulionu drobiowego w proszku
- sól i pieprz
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Połamać macę na drobne kawałki, wysypać na durszlak, polać zimną wodą i osączyć. Cebulę obrać i drobno posiekać. Rozgrzać na patelni oliwę, wrzucić cebulę i usmażyć na złoty kolor. Włożyć do miski osączoną macę i podsmażoną cebulę, wbić jajka, dodać mąkę z macy, bulion, doprawić solą i pieprzem i dobrze wymieszać. Czubate łyżeczki masy formować w dłoniach w kulki i odkładać na tacę. Zagotować duży garnek osolonego wrzątku, wrzucić knedle i gotować 20 minut. Osączyć i rozłożyć na talerze z gorącym rosołem. Knedle przykryte folią można przechować w lodówce i odgrzać w rosole.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W