Kluski szpinakowe a la śląskie
Oceń przepis:
Przygotował:
Marieta Marecka
- Seria kulinarna:
- ABC GOTOWANIA 2 odc. 10
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Makarony, kluski
- Kuchnia świata:
- Kuchnia polska
Składniki:
- 600 g ugotowanych ziemniaków
- 450 g szpinaku mrożonego, rozdrobnionego
- 1 jajko
- ¾ szklanki mąki ziemniaczanej
- sól
- parmezan i oliwa do podania
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Ziemniaki przeciskamy przez praskę kiedy są jeszcze ciepłe, rozkładamy je na stolnicy do odparowania. Dodajemy jajko, mąkę, sól i zagniatamy szybko gładkie ciasto. Formujemy wałek, który kroimy na ok. 2,5 cm kawałki, każdy z nich toczymy w kształcie kulek i na środku robimy palcem dołek. Gotujemy w osolonym wrzątku ok. 3 minut od czasu, aż wypłyną na powierzchnię. Podajemy jako dodatek do dań lub osobne danie polane oliwą i posypane startym parmezanem.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Kuchnia polska
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W