Kisiel z owoców leśnych

Kisiel z owoców leśnych
Oceń przepis:
23 ocen Średnia ocena: 4.00
Seria kulinarna:
Domowy kucharz (odc.28)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Desery
Kuchnia świata:
Kuchnia międzynarodowa
Ilość osób:
4

Przygotowanie:

Kisiel
500 g mrożonych jagód, borówek amerykańskich, malin, truskawek, jeżyn w dowolnych proporcjach
2 szklanki soku pomarańczowego
4 łyżki skrobi kukurydzianej lub ziemniaczanej

Owocowa bita śmietana
½ szklanki śmietany kremówki
2 łyżki dżemu malinowego

Przygotowanie
Dodaj owoce i sok pomarańczowy do garnka. Delikatnie doprowadź do wrzenia. Przecedź przez gęste sitko i otrzymany płyn z powrotem wstaw na ogień i ponownie doprowadź do wrzenia. Dodaj skrobię i odrobinę wody. Dokładnie rozmieszaj. Przelej do odcedzonych owoców i mieszaj, aż masa zgęstnieje.
Przelej do 4 szklanek, lub pucharków, ostudź i wstaw do lodówki na co najmniej godzinę. W międzyczasie możesz przygotować bitą śmietanę. Po prostu dodaj dżem do śmietany i ją ubij. Podawaj porcje kisielu przybrane owocową bitą śmietaną.

© Michael Smith

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA