Jamajski tost z ananasem
Oceń przepis:
Przygotował:
Ainsley Harriott
- Seria kulinarna:
- Grillowanie z Ainsleyem od A do Z (odc.5)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania wegetariańskie, Przekąski
- Kuchnia świata:
- Kuchnia jamajska
Składniki:
- chleb tostowy
- ananas z puszki
- szczypta korzennej mieszanki „pudding spice”- to tradycyjna angielska mieszanka do deserów
- w zasadzie odpowiednik naszej mieszanki piernikowej (którą można ją zastąpić). Zawiera zwykle: cynamon
- gałkę muszkatołową
- zmielone ziele angielskie. W jej skład mogą wchodzić także: goździki
- imbir w proszku
- kolendra w proszku
- mielony kminek i odrobina pieprzu lub pieprzu kajeńskiego.
- łyżeczka cukru
- masło do posmarowania
- 2-3 jajka
- 2 łyżki śmietany
- odrobina rumu
- masło do smażenia
- cukier (najlepiej trzcinowy) do posypania
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Kromki chleba posmarować starannie masłem („uszczelnić”, tak, aby ananas nie rozmiękczył chleba). Ananas rozgnieść w puszce widelcem, odsączyć, wymieszać z cukrem i mieszanką korzenną. W miseczce roztrzepać jajka ze śmietaną i odrobiną rumu. Na kromkę posmarowaną masłem nałożyć na środek łyżkę rozgniecionego ananasa, przyłożyć górną kromką i zlepić kromki, dociskając brzegi. Zanurzać ananasowe kanapki w jajku, roztrzepanym ze śmietaną i rumem. Smażyć na rozgrzanym maśle z obu stron na złoto. Podawać posypane cukrem i mieszanką korzenną lub cynamonem.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Przekąski
Kuchnia jamajska
Dania wegetariańskie
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W