Ichiban dashi
Oceń przepis:
- Seria kulinarna:
- Na tropie nowych smaków: Japonia (odc. 3)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Zupy, Inne
- Kuchnia świata:
- Kuchnia japońska
- Ilość osób:
- 3
Składniki:
- 1,5 litra wody
- 1 kawałek suszonego kombu (około 10x10 cm)
- 15 g płatków bonito
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Wytrzyj kombu suchą ściereczką, aby pozbyć się brudu. Ale nie zetrzyj białych kryształków z powierzchni. Umieść kombu i zimną wodę w rondlu i gotuj na małym ogniu przez 15-20 minut. Wyjmij kombu, kiedy zmięknie, zanim woda zacznie się gotować. Jeśli kombu się zagotuje, wywar będzie lekko gorzki. Zwiększ ogień i doprowadź wywar do wrzenia. Dodaj płatki bonito, odlicz 2 sekundy i wyłącz ogień. Odczekaj 2 minuty, aż płatki bonito opadną na dno. Zbierz ewentualny szum z powierzchni wywaru, ale nie mieszaj, bo zrobi się mętny. Przecedź wywar przez sitko wyłożone gazą albo mocnym, papierowym ręcznikiem.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W