Huevos rancheros
Oceń przepis:
Przygotował:
Anna Olson
- Seria kulinarna:
- Anna Olson: Sezon na świeżość (odc.8)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania mięsne
- Kuchnia świata:
- Kuchnia meksykańska
- Ilość osób:
- 6
Składniki:
- 4 plastry boczku
- pokrojone w kostkę
- 1 szklanka cebuli pokrojonej w drobną kostkę
- ½ szklanki papryki
- pokrojonej w drobną kostkę
- 1 szklanka ziaren kukurydzy
- okrojonych z kolby
- 1 ząbek czosnku
- zmiażdżony
- 1 jalapeno
- bez pestek i drobno posiekana
- 2 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego
- 2 łyżeczki mielonych ziaren kolendry
- 1½ szklanki ugotowanej czarnej fasoli
- 1 szklanka pokrojonego w kostkę miąższu pomidora (bez skórki)
- 3 łyżki posiekanej świeżej kolendry
- sól i pieprz
- 6 małych tortilli
- 2 szklanki tartego cheddara
- 12 jajek
- sól i pieprz
- ukwaszona śmietana do przybrania
- posiekana świeża kolendra do przybrania
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Rozgrzej dużą patelnię i usmaż boczek, aż będzie chrupiący. Przełóż kawałki boczku na talerz wyłożony papierowym ręcznikiem. Na patelni zostaw 1 łyżkę tłuszczu wytopionego z boczku, a resztę odlej. Na średnim ogniu podsmaż cebulę i paprykę, aż zrobią się szkliste (ok. 5 min.) Dodaj ziarno kukurydzy, czosnek, jalapeno oraz przyprawy i podsmażaj mieszając przez ok. 2 min. Dodaj fasolę i pomidora, przemieszaj i zdejmij z ognia. Dodaj świeżą kolendrę i dopraw do smaku. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni C. Wysmaruj masłem 6 żaroodpornych podłużnych naczynek o objętości 240 ml. Każde wyłóż tortillą, nałóż na nią warzywny farsz, posyp cheddarem, a na wierzch wbij po dwa jajka i lekko oprósz solą i pieprzem. Zapiekaj przez ok. 15 min., aż jajka odpowiednio się zetną. Gorące naczynia ustaw na talerzach, nałóż na wierzch po 1 łyżce śmietany, posyp kolendrą i natychmiast podawaj.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Dania mięsne
Kuchnia meksykańska
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W