Hiszpański hot pot z królikiem

Hiszpański hot pot z królikiem
Oceń przepis:
24 ocen Średnia ocena: 3.60
Seria kulinarna:
W interesie mięsożercy (odc. 12)
Trudność:
trudne
Rodzaj dania:
Dania mięsne
Kuchnia świata:
Kuchnia hiszpańska

Składniki:

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Podziel królika na niewielkie porcje i przypraw je obficie solą i pieprzem. Rozgrzej oliwę na patelni i smaż na niej kawałki mięsa. Nie kładź wszystkich na raz, bo obniży się temperatura patelni i mięso zacznie się dusić. Pokrój pancettę w grube plastry, a następnie w kostkę. Przekręć porcje królika, żeby równomiernie się usmażyły. Zdejmij mięso i podsmaż drugą porcję wraz z boczkiem. Co jakiś czas zamieszaj. Gdy skórka zbrązowieje, przełóż mięso do naczynia do zapiekania. Pokrój seler naciowy, cebulę i marchewkę w plastry i usmaż je na wytopionym tłuszczu. Dodaj trochę szafranu, soli, pieprzu, świeżego tymianku i dwa liście laurowe. Zamieszaj. Dodaj garść pokrojonych borowików. Polej wszystko odrobiną octu i Manzanillą. Dodaj bulion z kurczaka i gotuj przez chwilę. Zalej mięso mieszanką i dolej jeszcze trochę bulionu. Wstaw naczynie do piekarnika rozgrzanego do 220 stopni i piecz, aż danie będzie złociste i chrupiące. Wyjmij na chwilę, przykryj rozwałkowanym ciastem drożdżowym, skrop oliwą i wstaw na kolejne 4 minuty do piekarnika. Po wyjęciu połam chlebek na kawałki i podawaj z gulaszem.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA