Hiszpański hot pot z królikiem
Oceń przepis:
- Seria kulinarna:
- W interesie mięsożercy (odc. 12)
- Trudność:
- trudne
- Rodzaj dania:
- Dania mięsne
- Kuchnia świata:
- Kuchnia hiszpańska
Składniki:
- 1 królik
- 1 duży kawałek pancetty
- 1 łodyga selera naciowego
- 1 marchewka
- 1 hiszpańska cebula
- 2 liście laurowe
- 3 filiżanki bulionu drobiowego
- odrobina octu
- odrobina wytrawnego sherry
- borowiki
- szafran
- tymianek
- sól
- pieprz
- oliwa
- ciasto drożdżowe
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Podziel królika na niewielkie porcje i przypraw je obficie solą i pieprzem. Rozgrzej oliwę na patelni i smaż na niej kawałki mięsa. Nie kładź wszystkich na raz, bo obniży się temperatura patelni i mięso zacznie się dusić. Pokrój pancettę w grube plastry, a następnie w kostkę. Przekręć porcje królika, żeby równomiernie się usmażyły. Zdejmij mięso i podsmaż drugą porcję wraz z boczkiem. Co jakiś czas zamieszaj. Gdy skórka zbrązowieje, przełóż mięso do naczynia do zapiekania. Pokrój seler naciowy, cebulę i marchewkę w plastry i usmaż je na wytopionym tłuszczu. Dodaj trochę szafranu, soli, pieprzu, świeżego tymianku i dwa liście laurowe. Zamieszaj. Dodaj garść pokrojonych borowików. Polej wszystko odrobiną octu i Manzanillą. Dodaj bulion z kurczaka i gotuj przez chwilę. Zalej mięso mieszanką i dolej jeszcze trochę bulionu. Wstaw naczynie do piekarnika rozgrzanego do 220 stopni i piecz, aż danie będzie złociste i chrupiące. Wyjmij na chwilę, przykryj rozwałkowanym ciastem drożdżowym, skrop oliwą i wstaw na kolejne 4 minuty do piekarnika. Po wyjęciu połam chlebek na kawałki i podawaj z gulaszem.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Dania mięsne
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W