Herbatniki kakaowo-czekoladowe

Herbatniki kakaowo-czekoladowe
Oceń przepis:
24 ocen Średnia ocena: 3.90

Przygotował:

Marieta Marecka

Seria kulinarna:
ABC GOTOWANIA 2 (odc. 12)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Ciasta i ciasteczka
Kuchnia świata:
Kuchnia polska

Składniki:

  • 230 g mąki pszennej
  • 2 łyżki kakao
  • 4 czubate łyżki kremu czekoladowego do pieczywa lub 160 g rozpuszczonej czekolady
  • 6 łyżek cukru pudru
  • 175 g dobrego, miękkiego masła
  • szczypta soli

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Z podanych składników wyjdzie nam ok. 40 herbatników. Masło ucieramy w misce mikserem, dodajemy cukier puder i miksujemy na puszystą jasną masę. Dodajemy kakao, sól, krem czekoladowy i miksujemy jeszcze przez chwilę, aż wszystko ładnie się połączy. Dosypujemy mąkę i ręką zagniatamy szybko ładne, lśniące ciasto, które po chwili zacznie odchodzić od rąk, będzie gładkie i przyjemne w dotyku. Zawijamy w folię spożywczą i wstawiamy do lodówki na min. 30 minut. Po tym czasie wałkujemy na grubość ok. 5 mm, najlepiej przez folię, bo ciasto jest bardzo delikatne i lekko klejące. Wycinamy najlepiej okrągłe kształty, bo podczas pieczenia lekko ciastka rozjeżdżają się na boki i trudno otrzymać kanciaste kształty. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170 stopni ok. 12 minut. Po upieczeniu pozostawiamy na blasze do przestygnięcia, po chwili możemy je przełożyć na kratkę, żeby ostygły całkowicie.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA