Gulasz z dorsza

Gulasz z dorsza
Oceń przepis:
8 ocen Średnia ocena: 4.10

Przygotował:

Ricardo Larrivee

Seria kulinarna:
Ricardo i przyjaciele (odc. 15)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania z ryb
Kuchnia świata:
Kuchnia portugalska
Ilość osób:
6

Składniki:

  • 2 cebule
  • pokrojone w piórka
  • 2 łyżki stołowe oliwy
  • 2 drobno posiekane ząbki czosnku
  • 1 l obranych i poszatkowanych w cienkie plasterki ziemniaków
  • 3 pomidory w plasterkach
  • 60 ml czarnych oliwek
  • odcedzonych
  • pozbawionych pestek i drobno posiekanych
  • 1 kg filetów z dorsza
  • 250 ml bulionu drobiowego
  • sól i pieprz

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Wstaw garnek rzymski o pojemności 3 l z pokrywką na co najmniej kwadrans do wody. Jeśli używasz naczynia żaroodpornego, rozgrzej piekarnik do 200°C. Kratkę ustaw na środku (patrz uwaga).
Na patelni na średnim ogniu smaż cebule na oliwie, aż będą brązowe. Dopraw solą i pieprzem. Dorzuć czosnek, smaż przez 1 minutę. Odstaw. Wyjmij garnek rzymski i pokrywkę. Na dnie garnka ułóż ¼ plastrów ziemniaków. Dodaj połowę oliwek i pomidorów. Dopraw solą i pieprzem. Nałóż ¼ plastrów ziemniaków. Dodaj cebulę z czosnkiem. Ułóż ¼ plastrów ziemniaków. Ułóż filety. Dopraw solą i pieprzem. Przykryj resztą ziemniaków, pomidorów i oliwek. Wlej bulion. Dopraw solą i pieprzem.
Przykryj naczynie i ustaw na środku piekarnika. Ustaw temperaturę 200°C i piecz, aż ziemniaki będą miękkie, czyli przez ok. 1 godziny i 15 minut. Zostaw na kwadrans i podawaj.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA