Gulasz z dorsza
Oceń przepis:
Przygotował:
Ricardo Larrivee
- Seria kulinarna:
- Ricardo i przyjaciele (odc. 15)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania z ryb
- Kuchnia świata:
- Kuchnia portugalska
- Ilość osób:
- 6
Składniki:
- 2 cebule
- pokrojone w piórka
- 2 łyżki stołowe oliwy
- 2 drobno posiekane ząbki czosnku
- 1 l obranych i poszatkowanych w cienkie plasterki ziemniaków
- 3 pomidory w plasterkach
- 60 ml czarnych oliwek
- odcedzonych
- pozbawionych pestek i drobno posiekanych
- 1 kg filetów z dorsza
- 250 ml bulionu drobiowego
- sól i pieprz
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Wstaw garnek rzymski o pojemności 3 l z pokrywką na co najmniej kwadrans do wody. Jeśli używasz naczynia żaroodpornego, rozgrzej piekarnik do 200°C. Kratkę ustaw na środku (patrz uwaga).
Na patelni na średnim ogniu smaż cebule na oliwie, aż będą brązowe. Dopraw solą i pieprzem. Dorzuć czosnek, smaż przez 1 minutę. Odstaw. Wyjmij garnek rzymski i pokrywkę. Na dnie garnka ułóż ¼ plastrów ziemniaków. Dodaj połowę oliwek i pomidorów. Dopraw solą i pieprzem. Nałóż ¼ plastrów ziemniaków. Dodaj cebulę z czosnkiem. Ułóż ¼ plastrów ziemniaków. Ułóż filety. Dopraw solą i pieprzem. Przykryj resztą ziemniaków, pomidorów i oliwek. Wlej bulion. Dopraw solą i pieprzem.
Przykryj naczynie i ustaw na środku piekarnika. Ustaw temperaturę 200°C i piecz, aż ziemniaki będą miękkie, czyli przez ok. 1 godziny i 15 minut. Zostaw na kwadrans i podawaj.
Na patelni na średnim ogniu smaż cebule na oliwie, aż będą brązowe. Dopraw solą i pieprzem. Dorzuć czosnek, smaż przez 1 minutę. Odstaw. Wyjmij garnek rzymski i pokrywkę. Na dnie garnka ułóż ¼ plastrów ziemniaków. Dodaj połowę oliwek i pomidorów. Dopraw solą i pieprzem. Nałóż ¼ plastrów ziemniaków. Dodaj cebulę z czosnkiem. Ułóż ¼ plastrów ziemniaków. Ułóż filety. Dopraw solą i pieprzem. Przykryj resztą ziemniaków, pomidorów i oliwek. Wlej bulion. Dopraw solą i pieprzem.
Przykryj naczynie i ustaw na środku piekarnika. Ustaw temperaturę 200°C i piecz, aż ziemniaki będą miękkie, czyli przez ok. 1 godziny i 15 minut. Zostaw na kwadrans i podawaj.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Kuchnia portugalska
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W