Grzanki z pasztetem z wątróbek i balsamiczną cebulką
Oceń przepis:
Przygotował:
Anne Burrell
- Seria kulinarna:
- Sekrety szefowej kuchni (odc. 19)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania mięsne, Przekąski
- Kuchnia świata:
- Kuchnia włoska
- Ilość osób:
- 6
Przygotowanie:
Na balsamiczną cebulkę:
oliwa
2 duże posiekane cebule
sól
1 filiżanka octu balsamicznego
Na pasztet z wątróbek:
oliwa
2-3 fileciki anchois
2 łyżki kaparów
2 ząbki czosnku
1 kg wątróbek drobiowych, oczyszczonych i opłukanych
1 filiżanka białego wina
1 bagietka, pokrojona w kromki, które należy opiec na grillu lub w tosterze
Przygotowanie:
Wlej oliwę na dużą patelnię, dodaj cebulę, sól i umieść na średnim ogniu. Nakryj i duś przez 15-20 minut. Dodaj ocet balsamiczny i gotuj jeszcze 20-25 minut lub do czasu aż ocet osiągnie konsystencję syropu. Wykorzystaj od razu albo przełóż do szczelnego słoika i wstaw do lodówki.
Wlej oliwę na dużą patelnię, dodaj kapary, anchois i czosnek. Rozgrzej na średnim ogniu i podsmażaj aż fileciki anchois się rozpuszczą. Dodaj wątróbki, zwiększ ogień i podsmażaj 3-5 minut aż wątróbki będą półsurowe. Dodaj wino i gotuj 3-4 minuty lub do czasu, aż połowa wina odparuje. Wątróbki z winem powinny mieć konsystencję gęstej zupy. Przełóż zawartość patelni do malaksera i miksuj aż uzyskasz gładką pastę. W razie potrzeby dopraw solą. Dodaj oliwę, jeśli pasta jest za gęsta.
Na kromki pieczywa nakładaj pasztet, a potem cebulę.
© Anne Burrell
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Przekąski
Dania mięsne
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W