Grube naleśniki z borówkami amerykańskimi

Grube naleśniki z borówkami amerykańskimi
Oceń przepis:
10 ocen Średnia ocena: 3.60
Seria kulinarna:
Kurs gotowania Donny Dooher (odc.10)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania wegetariańskie
Kuchnia świata:
Kuchnia Ameryki Północnej

Przygotowanie:


Składniki
2 szklanki (500 ml) mąki
¼ szklanki (60 ml) cukru pudru
2 ¼ łyżeczki (12 ml) proszku do pieczenia
½ łyżeczki (2 ml) sody oczyszczonej
½ łyżeczki (2 ml) soli
2 jajka
2 szklanki (500 ml) maślanki
¼ szklanki (60 ml) roztopionego, niesolonego masła
1 szklanka (250 ml) borówek amerykańskich
masło do smażenia

Przygotowanie
Do dużej miski przesiać mąkę, cukier, proszek do pieczenia, sodę i sól. Ubić jajka z maślanką i masłem. Wlać płynne składniki do sypkich i lekko wymieszać. Rozgrzać na patelni masło.
Wlać 1/3 szklanki (75 ml) ciasta, posypać borówkami. Smażyć 2 – 3 minuty z każdej strony.
Podawać z bitą śmietaną lub syropem klonowym.

@ Donna Dooher

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA