Grillowane szparagi z jajkiem w koszulce i grzankami
Oceń przepis:
Przygotował:
Anne Burrell
- Seria kulinarna:
- Sekrety szefowej kuchni (odc. 1)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania wegetariańskie, Przekąski
- Kuchnia świata:
- Kuchnia francuska
- Ilość osób:
- 4
Składniki:
- 1 pęczek szparagów
- oliwa extra vergine
- sól
- 4 kromki włoskiego chleba
- 1 ząbek czosnku
- 3 łyżki białego octu
- 4 duże jajka z hodowli ekologicznej
- 2 szklanki młodej rukoli
- umytej
- 1-2 łyżki soku z cytryny
- 1 szklanka tartego parmezanu
- skórka otarta z 1 cytryny
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Rozgrzej grill albo patelnię grillową. Sprawdź, w którym miejscu łodyga jednego szparaga naturalnie się łamie. Odkrój twarde części łodyg całego pęczka szparagów na tej wysokości. Wymieszaj szparagi z niewielką ilością oliwy, solą oraz pieprzem i ugrilluj, aż łodygi porządnie się przyrumienią i zmiękną. Przełóż je na półmisek i ostudź do temperatury pokojowej. Ugriluj grzanki, aż będą chrupiące i zrumienione z obu stron. Natrzyj je przekrojonym na pół ząbkiem czosnku i odłóż na bok.
Wlej do miski zimną wodę i dodaj 4-5 kostek lodu. Włożysz do niej jajka po ugotowaniu. Postaw miskę blisko kuchenki. Napełnij duży płaski rondel wodą do 2/3 głębokości. Dodaj ocet i zagotuj. Zmniejsz płomień tak, żeby woda bardzo delikatnie wrzała. Ostrożnie rozbij jajka jedno po drugim i wkładaj je do gotującej się wody. Gotuj je przez 3-4 minuty. Jajko w koszulce powinno mieć ścięte białko i zagrzane, ale wciąż płynne żółtko. Wyłów jajka łyżką cedzakową, przełóż do miski z zimną wodą i odstaw na bok. Utrzymuj wodę w rondlu w stanie lekkiego wrzenia.
Wlej do miski zimną wodę i dodaj 4-5 kostek lodu. Włożysz do niej jajka po ugotowaniu. Postaw miskę blisko kuchenki. Napełnij duży płaski rondel wodą do 2/3 głębokości. Dodaj ocet i zagotuj. Zmniejsz płomień tak, żeby woda bardzo delikatnie wrzała. Ostrożnie rozbij jajka jedno po drugim i wkładaj je do gotującej się wody. Gotuj je przez 3-4 minuty. Jajko w koszulce powinno mieć ścięte białko i zagrzane, ale wciąż płynne żółtko. Wyłów jajka łyżką cedzakową, przełóż do miski z zimną wodą i odstaw na bok. Utrzymuj wodę w rondlu w stanie lekkiego wrzenia.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W