Grillowane szparagi z jajkiem w koszulce i grzankami

Grillowane szparagi z jajkiem w koszulce i grzankami
Oceń przepis:
4 oceny Średnia ocena: 3.50

Przygotował:

Anne Burrell

Seria kulinarna:
Sekrety szefowej kuchni (odc. 1)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania wegetariańskie, Przekąski
Kuchnia świata:
Kuchnia francuska
Ilość osób:
4

Składniki:

  • 1 pęczek szparagów
  • oliwa extra vergine
  • sól
  • 4 kromki włoskiego chleba
  • 1 ząbek czosnku
  • 3 łyżki białego octu
  • 4 duże jajka z hodowli ekologicznej
  • 2 szklanki młodej rukoli
  • umytej
  • 1-2 łyżki soku z cytryny
  • 1 szklanka tartego parmezanu
  • skórka otarta z 1 cytryny

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Rozgrzej grill albo patelnię grillową. Sprawdź, w którym miejscu łodyga jednego szparaga naturalnie się łamie. Odkrój twarde części łodyg całego pęczka szparagów na tej wysokości. Wymieszaj szparagi z niewielką ilością oliwy, solą oraz pieprzem i ugrilluj, aż łodygi porządnie się przyrumienią i zmiękną. Przełóż je na półmisek i ostudź do temperatury pokojowej. Ugriluj grzanki, aż będą chrupiące i zrumienione z obu stron. Natrzyj je przekrojonym na pół ząbkiem czosnku i odłóż na bok.
Wlej do miski zimną wodę i dodaj 4-5 kostek lodu. Włożysz do niej jajka po ugotowaniu. Postaw miskę blisko kuchenki. Napełnij duży płaski rondel wodą do 2/3 głębokości. Dodaj ocet i zagotuj. Zmniejsz płomień tak, żeby woda bardzo delikatnie wrzała. Ostrożnie rozbij jajka jedno po drugim i wkładaj je do gotującej się wody. Gotuj je przez 3-4 minuty. Jajko w koszulce powinno mieć ścięte białko i zagrzane, ale wciąż płynne żółtko. Wyłów jajka łyżką cedzakową, przełóż do miski z zimną wodą i odstaw na bok. Utrzymuj wodę w rondlu w stanie lekkiego wrzenia.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA