Gratin dauphinois à la Jean de Vienne
Oceń przepis:
- Seria kulinarna:
- Akademia mistrza Novellego (odc. 5)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania wegetariańskie
- Kuchnia świata:
- Kuchnia francuska
Składniki:
- 1 kg mączystych ziemniaków
- sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz
- do smaku
- świeżo starta gałka muszkatołowa
- do smaku
- 1 łyżeczka łagodnego curry w proszku
- 1 łyżeczka nasion kminu
- 2 gałązki świeżego tymianku
- 2 liście laurowe
- 3-4 ząbki czosnku
- obrane i zmiażdżone
- 350 g dojrzałego sera (cheddar
- gruyère
- ementaler albo beaufort)
- startego na tarce
- 0,5 l śmietanki kremówki 36%
- 100 ml tłustego mleka
- masło do natłuszczenia naczynia
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Nagrzać piekarnik do 160°C. Ziemniaki dokładnie umyć, ale nie obierać, i pokroić w cienkie plastry (2-3 mm grubości). Przełożyć do dużej miski razem ze skrobią, która wydzieliła się podczas krojenia. Doprawić solą, pieprzem, gałką muszkatołową, curry i kminem, dodać tymianek i liście laurowe, czosnek i ser. Dokładnie wymieszać. Wlać śmietankę i mleko, ponownie wymieszać. Przełożyć do natłuszczonego naczynia żaroodpornego. Piec 45 – 60 minut, do zrumienienia wierzchu, sprawdzając czubkiem noża, czy ziemniaki są dostatecznie miękkie. Jeśli w trakcie pieczenia śmietanka zacznie się warzyć, zmniejszyć temperaturę. Podawać jako dodatek do pieczonego mięsa, drobiu, dziczyzny lub ryb. Aby skrócić czas pieczenia, można przed wstawieniem do piekarnika doprowadzić masę do wrzenia w rondlu na kuchence. Gratin jest najsmaczniejsze po odgrzaniu na drugi dzień.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W