Golec zwyczajny z borowikami według Gillesa
Oceń przepis:
Przygotował:
Julie Andrieu
- Seria kulinarna:
- Francuskie wędrówki Julie (odc. 55)
- Rodzaj dania:
- Dania z ryb
- Kuchnia świata:
- Kuchnia francuska
- Ilość osób:
- 4
Składniki:
-
4 golce, każdy o wadze 250 gr. lub 4 filety o wadze 180 gr.
- 350 gr. borowików mrożonych lub konserwowych (lub 450 gr. świeżych borowików własnoręcznie przygotowanych)
- 2 łyżki oliwy
- 2 ząbki czosnku
- 1 szalotka
- 2 łyżki śmietany
- 200 ml białego wina z Sabaudii typu Chignin Bergeron
- 40 gr. masła
- 2 gałązki pietruszki
- sól i pieprz
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Obierz i poszatkuj czosnek oraz szalotkę
Na patelnię teflonową wlej 1 łyżkę oliwy, dodaj 20 gr. masła
Podsmaż czosnek i szalotkę przez 3 minuty, dodaj borowiki przekrojone na pół lub na 4, w zależności od wielkości.
Smaż na wolnym ogniu przez 10 minut, często mieszając. Dodaj sól i pieprz (pod koniec smażenia).
W tym czasie umyj i dokładnie wysusz ryby.
Lekko posól, połóż w tłuszczu i obsmaż przez 5 minut z każdej strony.
Pod koniec smażenia dodaj czubatą łyżkę śmietany, po 100 ml białego wina na każdą patelnię. Przypraw, posyp borowiki posiekaną pietruszką i podawaj.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Dania z ryb
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W