Golec zwyczajny z borowikami według Gillesa

Golec zwyczajny  z borowikami według Gillesa
Oceń przepis:
30 ocen Średnia ocena: 3.90

Przygotował:

Julie Andrieu

Seria kulinarna:
Francuskie wędrówki Julie (odc. 55)
Rodzaj dania:
Dania z ryb
Kuchnia świata:
Kuchnia francuska
Ilość osób:
4

Składniki:

  • 4 golce, każdy o wadze 250 gr. lub 4 filety o wadze 180 gr.

  • 350 gr. borowików mrożonych lub konserwowych (lub 450 gr. świeżych borowików własnoręcznie przygotowanych)
  • 2 łyżki oliwy
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 szalotka
  • 2 łyżki śmietany
  • 200 ml białego wina z Sabaudii typu Chignin Bergeron
  • 40 gr. masła
  • 2 gałązki pietruszki
  • sól i pieprz

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Obierz i poszatkuj czosnek oraz szalotkę
Na patelnię teflonową wlej 1 łyżkę oliwy, dodaj 20 gr. masła
Podsmaż czosnek i szalotkę przez 3 minuty, dodaj borowiki przekrojone na pół lub na 4, w zależności od wielkości.
Smaż na wolnym ogniu przez 10 minut, często mieszając. Dodaj sól i pieprz (pod koniec smażenia).
W tym czasie umyj i dokładnie wysusz ryby.
Lekko posól, połóż w tłuszczu i obsmaż przez 5 minut z każdej strony.
Pod koniec smażenia dodaj czubatą łyżkę śmietany, po 100 ml białego wina na każdą patelnię. Przypraw, posyp borowiki posiekaną pietruszką i podawaj.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA