Garnir
Oceń przepis:
23 ocen Średnia ocena: 3.70

Przygotował:

Julie Andrieu

Seria kulinarna:
Francuskie wędrówki Julie (odc. 79)
Trudność:
Rodzaj dania:
Ciasta i ciasteczka
Kuchnia świata:
Kuchnia francuska
Ilość osób:
12

Składniki:

  • Kruche ciasto:

  • 150 gr masła
  • 135 gr cukru
  • 1 cząstka cytryny
  • 1 torebka cukru waniliowego
  • 270 gr maki
  • szczypta soli

  • Garnir:

  • 250 gr konfitury z moreli
  • 90 gr kandyzowanej cytryny
  • 5 białek jaj
  • 60 gr cukru miałkiego
  • 50 gr maki
  • 75 gr proszku migdałowego
  • 75 gr cukru pudru

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

1. Przygotuj kruche ciasto. Wymieszaj palcami cukier i masło o temperaturze pokojowej. Dodaj jaj, posiekaną cząstkę cytryny oraz torebkę cukru waniliowego. Dobrze wymieszaj ugniatając ciasto dłonią. Gdy ciasto jest jednorodne, rozłóż je nadając mu owalny kształt. Lekko ugnieć krawędzie. Przełóż ciasto na blachę do pieczenia wyłożoną papierem do pieczenia. Dociśnij krawędzie. Wymieszaj cytrynę z konfiturą i ułóż na cieście.
2. Wymieszaj migdały w proszku, cukier puder i mąkę. Ubij białka na sztywno i dodaj miałki cukier. Weź szumówkę i wsyp przez nią mieszankę mąki z cukrem, lekko mieszając pianę. Wyłóż masę na środek ciasta. Rozłóż szpatułką, formując kopułę, aż do brzegu ciasta.
3. Piec 25 minut w temp. 180-200° C (bez termoobiegu).
 
Rada Julie
Christian radzi sparzyć cytrynę, przed starciem skórki, żeby usunąć środki chemiczne.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA